Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chci se zeptat na význam lisování ovocných či zeleninových šťáv. Mám za to, že je lepší zkonzumovat danou potravinu celou kvůli nasycení, jejímu obsahu vlákniny a maximální využitelnosti antioxidantů, které již lisováním ubývají. Raději sním 3 mrkve, jablko a 6 ředkviček denně, než z nich lisovat šťávu a zbytek vyhodit.
Prosím o názor.

Lisování ovocných a zeleninových šťáv má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu je pravda, že při lisování dochází k odstraňování vlákniny a některých antioxidantů. Na druhou stranu však lisování umožňuje snadnější a rychlejší příjem většího množství ovoce a zeleniny. Platí, že na jednotku objemu i hmotnosti obsahují šťávy mnohem větší koncentraci živin.
Lisované šťávy je třeba vnímat jako smysluplný doplněk, který umožní přirozenou cestou zvýšit příjem antioxidantů, vitamínů i minerálních látek. V praxi to znamená, že je výhodné ke standardní konzumaci ovoce a zeleniny ještě navíc přidat i šťávy z nich lisované.

Témata:  Antioxidanty   Vláknina 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi