Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Zahlenění

Zahlenění

Zahlenění

O mnoha potravinách se tvrdí, že jejich konzumace zvyšuje zahlenění a to následně vede ke vzniku různých zdravotních potíží. Tato laická a ne úplně přesná představa způsobuje při snaze o racionální stravování řadu zbytečných komplikací.

Jak to se zahleněním ve skutečnosti je?

Hlen je hustá, rosolovitá tekutina, tvořená hlenovými žlázkami na sliznicích různých orgánů v těle, nejvíce na sliznici:

- Dýchacího ústrojí - dutiny ústní, nosu, hrdla, vedlejších dutin nosních, průdušek, plic,

- Trávicího systému - jícnu, žaludku, střev,

- Vylučovacího a pohlavního ústrojí - v pohlavních orgánech, močovém měchýři a močových cestách.

Klíčovou funkcí hlenu je  zvláčnění sliznice a podpora  vylučování nežádoucích složek (metabolický odpad, prach, mikroorganismy, různé alergeny). Díky tomu pomáhá chránit organismus před infekčními chorobami a dýchací cesty před různými alergeny. Za normálních okolností hlen nevnímáme.
Při infekčních onemocnění, alergiích a jiných chorobách dochází ale ke zvýšené tvorbě hlenu, tento stav označujeme jako zahlenění.
Nejčastěji se s ním setkáváme:

- Při respiračních infekcích a alergiích. 
Postihují dýchací ústrojí, projevuje se pak kašlem a rýmou.

- U trávicího ústrojí. 
Vytváří se silná vrstva hlenu, která je živnou půdou pro patogenní mikroorganismy. Tato směs komplikuje vstřebávání živin ze střeva, posouvá acidobazickou rovnováhu nežádoucím směrem, hlen se pak nachází i ve stolici.

- U močových cest.
Hlen se objevuje v moči, podporuje záněty močového ústrojí.

Důležité je vědět, že hlen je ideálním živným prostředím pro různé  patogenní mikroorganismy. Zvýšená tvorba hlenu tak velmi často souvisí s rozvojem zánětů

Ke zvýšené tvorbě hlenu dochází nejčastěji při nepřiměřené reakci sliznice na  jakoukoli látku. Tyto jsou způsobeny imunitním systémem (nemusí se ale zákonitě jednat o alergickou reakci), a to na základě:

1. Přímé reakce.
Nejčastěji se jedná o:
- prach nebo pyl na sliznici dýchacího ústrojí,
- alergeny z potravin,
- smog,
- kouření,
- suchý vzduch,
- užívání některých léků...

2. Sekundární reakce.
Jako projev poruchy acidobazické rovnováhy, na které se spolupodílí i strava (dochází k rozvoji zánětlivého prostředí, na což sliznice reaguje zvýšenou tvorbou hlenu jako ochranné vrstvy). 

Vliv stravy na zahlenění

V praxi je obtížné vždy určit konkrétní příčinu. Faktem je, že vznik tohoto problému může, ale i nemusí, být spojen se stravou. Pokud už budete hledat viníka ve stravě, čeká vás detektivní práce, protože neexistuje žádné vyšetření, které by s jistotou prokázalo, že jakákoli potravina či látka v ní obsažené je odpovědná za zvýšenou tvorbu hlenu. Na populační úrovni se ale nejčastěji jedná o:

A) Běžné alergeny.
Mléčné a sójové výrobky, lepek, vejce, některé ořechy a semena - arašídy, sezam...

B) Zprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahující některá aditiva.

Existuje spousta babských rad či tipů a triků směrem ke snížení projevu zahlenění. U těchto je problém, že jsou vytržené z kontextu a nemusí tak zákonitě znamenat řešení dané situace - popíjení vody s cirónem, konzumace čerstvých zeleninových salátů, zázvoru, česneku, ostrých druhů koření (pepř, chilli papričky), kloktání slanou vodou apod.

Doprovodná řešení pro situace zahlenění nabízí i západní medicína, a to v podobě některých medikamentů:

1. Dekongestiva.
Tyto léky snižují otoky nosní sliznice, ředí hleny a pomáhají uvolnit ucpané dýchací cesty (běžně v podobě nosních sprejů a kapek).

2. Expektorancia.
Tyto léky usnadňují odstranění hlenu z dýchacích cest. Nejčastěji se používají mukolytika (např. u bronchitidy).

3. Antibiotika.
Ta se předepisují jen v případech, kdy je zahlenění způsobeno bakteriální infekcí. Antibiotika nepůsobí přímo proti nadměrné tvorbě hlenu, ale likvidují bakterie, které způsobují tyto obtíže.

Úprava stravy by v situacích zvýšeného zahlenění měla být zaměřená nejlépe na:

- eliminaci potravin, které jsou "typicky" hlenotvorné,
- náhradu průmyslově zprocesovaných potravin za kvalitní a čerstvé,
- výrazné omezení příjmu cukrů,
- úpravu poměru makroživin směrem k rovnováze.

Tyto úpravy stravy jsou standardní součástí výuky všech kurzů, které pořádáme. K získání potřebného know-how je nutná jen schopnost naučit se rozlišovat kvalitní potraviny a sledovat zastoupení klíčových složek v jídelníčku. Největší prostor věnovat se těmto aspektům nabízí půlroční studium kurzu Poradce pro výživu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Jan Trávníček

Jako většina z nás poradců jsem na počátku zachraňoval své vlastní zdraví. Během té doby jsem oprášil staré a zapomenuté objevy medicíny, na základě jejich klinických studií jsem vytvořil funkční preparáty na "čištění střev aktivním kyslíkem", "detoxikaci krve" , a další. Ale žádný lék ani preparát nenahradí zdravou vyváženou stravu, pohyb a pozitivní mysl. Kurz pana Mgr. Jelínka obsahuje všechny složky našeho života a to na základě zkušeností, zpětné vazby klientů a potvrzené lékařskými vyšetřeními. Mám různá Osvědčení a Akreditace MZ ČR i MŠMT ČR, ale pro mou kariéru nejprospěšnější je Certifikát od pana Mgr. Jelínka. Nejvíce si cením jeho přátelského přístupu a faktu, že navíc i po ukončení kurzu radí svým studentům.

Lucie Paul

Vždy jsem si myslela, že výživě rozumím a jídlo přeci není žádná věda. Až vlastní zdraví mi nastavilo zrcadlo, že je tomu přesně naopak. Kurz pana Jelínka jsem si vybrala na základě doporučení a nelituji. Obsah kurzu je zpracovaný na profesionální úrovní a je pravidelně aktualizovaný. Jako jeden z největších bonusů vnímám možnost poradny u jednotlivých lekcí a možnost distanční formy, kdy na absolvované lekce navazují živá setkání, která mě vždy obohatil o cenné informace a obsah kurzu skvěle ucelila. S kurzy ATAC jsem se rozhodla absolvovat státní zkoušku výživového poradce, kde velice oceňuji možnost přípravy a osobní podporu pana Jelínka. Na celém kurzu a projevu pana Jelínka je zřejmé, že je to člověk na správném místě a nemohla jsem si vybrat lépe. Děkuji za provedení kurzem a skvělou přípravu na dráhu výživového poradenství.

Bc. Andrea Vlha

Hledala jsem na internetu kurz výživového poradce. Nabídka kurzů byla rozsáhlá, ale většinou všechny trvaly jen tři měsíce. Až jsem narazila na kurz pana Jelínka Poradce pro výživu a suplementaci, který trval půl roku. Velice se mi zamlouval svým obsahem a rozsáhlostí. Jelikož se oblastí výživy zabývám více než 10 let, rozhodla jsem se ho absolvovat a tím si rozšířit vědomosti. Kurz mi dal mnoho dalších znalostí ohledně výživy a suplementace, tedy ne jen základy. Lekce byly srozumitelné. Nejvíce mě bavilo vytváření jídelníčků formou hry pro různé typy klientů. Musím také vyzdvihnout všestranný přístup pana Jelínka k výživě, výbornou komunikaci, jeho rady, tipy, podporu a také stálý kontakt i po absolvování kurzu. Těším se na další kurzy a rozhodně doporučuji.