Úvod / Co se u nás studuje / Sacharidy
Sacharidy dodávají tělu rychle využitelnou energii (1 gram sacharidů obsahuje 17,63 kJ = cca 4 kcal). Podle toho, jaké mají složení, se mění i rychlost, jakou z nich v těle tato energie vzniká (nejrychleji z tzv. cukrů).
Z chemického hlediska se dělí na:
Jsou nejjednodušší formou sacharidů. Molekulární strukturou jsou zastoupeny pouze jedním cukrem. Tyto cukry už tedy nelze dále štěpit a tělo z nich získává energii ihned.
Patří sem:
Vznikají spojením dvou až deseti stejných nebo různých druhů monosacharidových jednotek (podle jejich počtu se nazývají disacharidy, popř. tri-, tetra-, až dekasacharidy). Nejdůležitější z této skupiny jsou disacharidy. Sem se řadí především:
Mají podobnou strukturu jako oligosacharidy, ale počet monosacharidových jednotek dosahuje mnoha set až tisíc. Na rozdíl od monosacharidů jsou ve vodě prakticky nerozpustné. Fungují jako zásobní nebo stavební látky rostlin a živočichů. Z hlediska jejich původu je dělíme na:
O sacharidech obecně platí:
Základní přehled zdrojů sacharidů ve stravě (s různým objemovým zastoupením):
Protože je pro naše podmínky a dobu, ve které žijeme, přirozené získávat hlavní zdroj energie ze sacharidů (v běžných situacích se stravujeme tak, že ve stravě převažují sacharidy nad bílkovinami a tuky, nazýváme to „vysokosacharidový“ způsob stravování), je při sestavování jídelníčku potřeba pracovat především s:
Toto je základem, který se promítá ve všech našich kurzech. V tomto směru je potřeba vědět, že při tvorbě jídelníčků nepreferujeme žádné přesné počítání (počítat konkrétní parametry se ale učíme, je to nezbytné pro správné pochopení celostního pohledu na výživu) – důvodem je mimo jiné i fakt, že obsah všech živin v potravinách (tedy nejen sacharidů) se výrazně liší s ohledem na relativně široké spektrum faktorů (podmínky pěstování, kvalita půdy, stupeň zralosti při sklizni atd.). Není proto reálné navrhnout jídelníček, který by byl takzvaně „přesný“. Zaměřujeme se proto na směry a tendence, kudy se metabolismus ubírá či kam jej chceme nasměrovat. Obsah živin hraje důležitou roli, ale primárně ve smyslu určitého jejich rozpětí ve stravě, které máme pod kontrolou, ne přesných čísel.
Ing. Miloš Raisler
Dosud jsem nebyl přiznivcem on-line kurzů, ale kurz ATAC můj názor změnil. Přestože to byl on-line kurz bez osobní docházky, měl jsem velmi často pocit, že pan Mgr. Jelínek snad sedí vedle mě u počítače... Velmi pozitivně mě překvapila pedagogická stránka vedení tohoto kurzu včetně velmi užitečně on-line poradny, která opravdu funguje, stejně jako výuková hra ZOF naplňující to obecně známe "Škola hrou". Přísun informací měl hlavu a patu a postupně rozšiřoval záběr znalostí s tím, že časem se jejich mozaika poskládala a vše do sebe zapadlo. Právě komplexnost pohledu na informace v oboru výživy a na lidskou individualitu jako celostní bytost je to, čeho si na tomto absolvovaném kurzu asi nejvíce cením. Pomohl mi lépe vidět věci v souvislostech včetně faktu, že naše tradičně vžité západní vnímání tohoto oboru není jediné možné, a že mám možnost nahlížet na spolupráci s klientem třeba i pohledem východních filozofií. Současně se mi zde dostalo informací o suplementaci, jejich pozitivech i rizicích, díky čemuž se mi otevřela další oblast, kterou jsem díky předchozí neznalosti považoval za jakýsi zavrženíhodný black box. Za velice důležité a pozitivní považuji rovněž nadstandardně vyšší časový rozsah tohoto kurzu umožňující věnovat se některým tématům podrobněji, zároveň si lze pochopení vybraných témat ověřit v praxi na připravených úkolech. Jsem rád, že jsem absolvoval kurz, který nebyl suchou teorií, ale kurz, který mi dal informace a zásadní know how jak s nimi nakládat v praxi. Za kurz děkuji a osobně ho doporučuji.
Marie Maříková
Co mě vedlo k tomu, že jsem hledala ten nejlepší kurz zaměřený na výživu? Proč jsem se rozhodla právě pro společnost ATAC a Mgr. Jelínka? Každý na sociálních sítí má pro Vás radu, jak žít zdravě, co jíst a jaké doplňky jsou vhodné. Já si kladla otázku, zda mi ta rada pomůže, a nebo ublíží. Už mě přestalo bavit být odkázána na rady, kde jsem neměla jistotu, že jsou odborné a ověřené. Vzala jsem odpovědnost do svých rukou a rozhodla se studovat. Vlastně mě k tomu vedl i zdravotní problém a váha mého syna. Společnost ATAC mě oslovila, protože nabízela celostní pohled na výživu, doplňky stravy a tělo. Mgr. Jelínek působil velmi lidsky a zároveň profesionálně. Ocenila jsem také cenu, která byla pro mě zaplatitelná a po absolvování kurzu jsem toho nelitovala, právě naopak. Co jsem si odnesla? Poznala jsem nové lidi a ve skupině jsem se cítila bezpečně. Mnoho zodpovězených otázek, a bylo jich opravdu mnoho, Mgr. Jelínek měl trpělivost a na každou mi odpověděl. Nikdy jsem neměla pocit, že otravuji a nebo že moje otázka je hloupá. Získané znalosti i praktické zkušenosti využívám denně pro svůj život. Umím si nastavit jídelníček, aby vyhovoval mým potřebám. V každé lekci jsem se učila prakticky jídelníček vytvořit a zacházet s aplikací ZOF, kterou využívám stále. Vím co mám nakupovat, abych podporovala svoje zdraví a zdraví rodiny. Už nejsem ovlivnitelná reklamou na doplňky stravy, protože jsem se naučila vybrat ty kvalitní a takové, které potřebuji preventivně nebo akutně. Fungování lidského těla a jeho moudrost je nedílnou součástí těchto znalostí - mikrobiom, imunita apod. Stavím na tomto kurzu další svoje studium. Kdybych se měla rozhodnout znovu, vyberu si opět tuto společnost a Mgr. Jelínka, protože .......přesvědčte se sami! Děkuji.
Lucie Čapková
S kurzem Poradce pro výživu a suplementaci jsem velmi spokojena, oslovuje mě holistický přístup pana Jelínka, jeho snaha ukázat, že správně zvolenou výživou jsme schopni ovlivnit jak fyzický, tak psychický stav člověka. V tomto kurzu jste vedeni k tomu uvažovat v širších souvislostech, samostatně a individuálně. Jako bývalá závodnice ve fitness jsem držela diety, které mému zdraví zcela jistě neprospívaly, a pan Jelínek mi ukázal, jak je možné tyto diety upravit tak, aby neměly tak škodlivý dopad na organismus. Velice fundovaný a lidský přístup pana Jelínka mohu jen doporučit.