Úvod / Co se u nás studuje / Sacharidy
Sacharidy dodávají tělu rychle využitelnou energii (1 gram sacharidů obsahuje 17,63 kJ = cca 4 kcal). Podle toho, jaké mají složení, se mění i rychlost, jakou z nich v těle tato energie vzniká (nejrychleji z tzv. cukrů).
Z chemického hlediska se dělí na:
Jsou nejjednodušší formou sacharidů. Molekulární strukturou jsou zastoupeny pouze jedním cukrem. Tyto cukry už tedy nelze dále štěpit a tělo z nich získává energii ihned.
Patří sem:
Vznikají spojením dvou až deseti stejných nebo různých druhů monosacharidových jednotek (podle jejich počtu se nazývají disacharidy, popř. tri-, tetra-, až dekasacharidy). Nejdůležitější z této skupiny jsou disacharidy. Sem se řadí především:
Mají podobnou strukturu jako oligosacharidy, ale počet monosacharidových jednotek dosahuje mnoha set až tisíc. Na rozdíl od monosacharidů jsou ve vodě prakticky nerozpustné. Fungují jako zásobní nebo stavební látky rostlin a živočichů. Z hlediska jejich původu je dělíme na:
O sacharidech obecně platí:
Základní přehled zdrojů sacharidů ve stravě (s různým objemovým zastoupením):
Protože je pro naše podmínky a dobu, ve které žijeme, přirozené získávat hlavní zdroj energie ze sacharidů (v běžných situacích se stravujeme tak, že ve stravě převažují sacharidy nad bílkovinami a tuky, nazýváme to „vysokosacharidový“ způsob stravování), je při sestavování jídelníčku potřeba pracovat především s:
Toto je základem, který se promítá ve všech našich kurzech. V tomto směru je potřeba vědět, že při tvorbě jídelníčků nepreferujeme žádné přesné počítání (počítat konkrétní parametry se ale učíme, je to nezbytné pro správné pochopení celostního pohledu na výživu) – důvodem je mimo jiné i fakt, že obsah všech živin v potravinách (tedy nejen sacharidů) se výrazně liší s ohledem na relativně široké spektrum faktorů (podmínky pěstování, kvalita půdy, stupeň zralosti při sklizni atd.). Není proto reálné navrhnout jídelníček, který by byl takzvaně „přesný“. Zaměřujeme se proto na směry a tendence, kudy se metabolismus ubírá či kam jej chceme nasměrovat. Obsah živin hraje důležitou roli, ale primárně ve smyslu určitého jejich rozpětí ve stravě, které máme pod kontrolou, ne přesných čísel.
Jan Trávníček
Smekám klobouk před panem Jelínkem pro jeho ohromné znalosti, za jeho chytáky (podněcoval nás k logickému řešení / žádné našprtané papouškování), a co mi vyrazilo dech, tento velice úspěšný muž se mnou jednal přátelsky jako rovný s rovným. Kurzy ATAC dávají možnost pochopení přirozeného fungování těla jako celku (metabolické procesy, vliv a důležitost pohybových aktivit i našeho myšlení, emocí) a stravovací principy z celého světa se zohledněním pohlaví, věku, ročního období, pracovního nasazení, atd. Který jiný kurz Vám tohle nabídne? Žádný. Trpěl jsem chronickou únavou a depresemi, už jsem nebyl schopen chodit do práce, lékaři jsem byl nazýván hypochondrem a simulantem. Naštěstí jsem našel online kurzy Atac, díky změnám v jídelníčku jsem získával více a více energie a dobré nálady. Mám různá Osvědčení a Akreditace MZ ČR i MŠMT ČR, ale pro mou kariéru nejprospěšnější je Certifikát od pana Mgr. Jelínka. Nejvíce si cením jeho přátelského přístupu a faktu, že navíc i po ukončení kurzu radí svým studentům.
Petra Nela Szerencsés
Venujem sa špeciálnej výžive už niekoľko rokov. Na cestu výživy ma priviedli moje vlastné a dcérkine zdravotné problémy. Počas posledných rokov som absolvovala už niekoľko kurzov o výžive a naozaj úprimne musím povedať, že kurz Poradca pre Výživu a Suplementáciu obohatil moje vedomosti naozaj kvalitne a považujem ho ako moje doteraz najlepšie štúdium výživy. Tento kurz je naozaj skvelý obsahovo a zároveň aj veľmi dobre zorganizovaný. Prístup pána Jelínka je naozaj neuveriteľne profesionálny, vždy odpovie, poradí a vysvetlí. Je to skutočný odborník, ktorého si ja neuveriteľne vážim. Tento kurz mi naozaj pomohol začať vnímať zdravie úplne inak. Je neuveriteľne dôležité pristupovať k výžive veľmi individuálne. Nakoľko verím, že práve tejto práci človek musí venovať extrémnu pozornoť, jednoznačne je veľmi dôležité neustále kontinuálne vzdelávanie v oblasti výživy. A preto aj ja plánujem pokračovať v štúdiu ďalších kurzov u pána Jelínka. S úctou, Petra Nela
Bc. Martin Karvaš
K tomuto kurzu som sa dostal predovšetkým z vlastnej iniciatívy, keďže som si začal uvedomovať, aká je výživa kľúčová pri vzniku, či eliminácii zdravotných komplikácií. Mgr. Martin Jelínek sa dostal do môjho povedomia prostredníctvom jeho prednášok a niekoľkých kníh, ktoré ma zaujali svojou jednoduchosťou, ale zároveň odbornosťou. Rozhodol som sa teda pre absolvovanie kurzu, predovšetkým kvalitného a za taký tento kurz aj považujem. Podľa môjho názoru je vhodným prepojením poznatkov západnej a východnej medicíny. Na jednej strane rešpektuje dôležité poznatky západnej medicíny, ale zároveň nediskriminuje tisícročné vedomosti východných kultúr, či už Ájurvédy, alebo čínskej tradičnej medicíny. Prioritou tohto kurzu je naučiť Vás pristupovať racionálne k tomu, čo dokážete každodenne ovplyvňovať a zároveň tak vytvoriť životný štýl postavený na týchto zásadách. Tento kurz teda nie je liek, ktorý Vám utlmí dočasne bolesť, prípadne vyrieši jeden problém. Je to predovšetkým spôsob ako sa zamerať na príčiny, pochopiť ich a natrvalo vyriešiť. S nadšením konštatujem, že mi tento kurz dal naozaj veľmi solídny základ v oblasti výživy a suplementácie, na ktorom sa dá ďalej stavať.