Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Potravinové intolerance

Pod označením "potravinové intolerance" se skrývají jednotlivé formy nesnášenlivostí na některé složky v potravinách. Jsou způsobeny ztrátou schopnosti jedince strávit určitou látku v potravině z důvodu nedostatečné funkce enzymů. Na jejich vzniku se (na rozdíl od alergií)  nepodílí imunologické procesy.

Tyto problémy mohou vznikat i sekundárně jako následek různých onemocnění, např. poruch zažívání, nebo vstřebávání v důsledku infekčních průjmů, pankreatitid či onemocnění jater. V posledních letech se hojně poukazuje i na možnou příčinu vzniku intolerancí ze strany psychosomatických poruch.

Mezi nejčastější potravinové intolerance patří:

1. Laktózová intolerance.
Při této formě intolerance trávicí trakt neprodukuje enzym laktázu, jejímž úkolem je štěpit mléčný cukr.

2. Fruktózová intolerance.
Dědičné onemocnění projevující se neschopností metabolismu zpracovat ovocný cukr (fruktózu).

3. Fenylketonurie.
Jedná se o nejčastější geneticky podmíněný defekt látkové výměny aminokyselin.

4. Celiakie.
Celiakie se projevuje neschopností strávit bílkoviny lepku.

Intolerance jsou spojeny s nedostatkem nebo absencí enzymu, který štěpí složku, která následně vyvolává daný problém. Nejčastější příčinou jejich vzniku jsou genetické dispozice, vznikají ale i na základě účinků některých vazoaktivních látek (histamin, tyramin, serotonin, tryptamin). Potravinové intolerance tedy nejsou imunitním, ale metabolickým problémem.
Intolerance se na rozdíl od alergií projevují opožděně (s odstupem i několika dní po požití nevhodné potraviny), jejich projevy jsou velmi různorodé:

  • bolesti hlavy,
  • migrény,
  • únava,
  • nadýmání,
  • změna četnosti a konzistence stolice,
  • dermatitidy.

Vliv stravy na potravinové intolerance

Jediným řešením potravinových intolerancí je dieta, v rámci které je třeba se vyhýbat problematické složce.
Existuje i podpůrná medikace, která obnáší užívání enzymů, které tělu chybí - typickým příkladem je užívání enzymu laktázy při laktózové intoleranci.

Úpravy stravy při intolerancích obnáší eliminaci problematických složek ze stravy. K tomu je potřeba orientovat se ve složení potravin - největší výzvou v praxi jsou především průmyslově zprocesované produkty, které mohou obsahovat menší množství nežádoucích látek. Řešením těchto situací se věnujeme především v kurzu Poradce pro výživu, kde se studenti na výukové aplikaci ZOF učí pracovat s vhodnými potravinami při tvorbě jídelníčků.

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Tomáš Muczka

Hledal jsem takový kurz, který se bude dát skloubit s ostatními živnotními povinnostmi tzn. kurz bez dalekého dojíždění. Zjistil jsem, že se dají absolvovat i online kurzy. Bál jsem se však, že kvůli tomu příjdu o informační hodnotu, kterou by poskytly kurzy s prezenční formou. Kurzatac mě natolik předsvědčil, že jsem se do toho pustil, a nelituji jediné vteřiny či koruny. Jiný kurz jsem zatím neabsolvoval, takže nemám s čím srovnávat. Zároveň však nemám co bych vytkl. Kurz byl systematicky zorganizován, obsahoval velké množství důležitých informací, dal se skloubit s životem, a absolvovat z pohodlí domova. Pro vás co váháte, dovolím si říct, že nemůžete tratit :)

Lívia Melicharová

Dlouho jsem hledala kurz, který není zaměřený jednostranně, kde se neřeší diety, ale komplexní pohled na stravování na míru každého z nás. Poradce pro výživu splňuje všechna tato kritéria. Byl pro mě startovací dráhou v podnikání v tomto oboru. Díky seminářům a nástavbovým kurzům Atac mám možnost jít pořád dál za stále podpory Mgr. Jelínka a spolupráce s kolegy z kurzu.

Aleš Velich

Největší hodnotu jsem objevil až s odstupem času a zvyšující se praxí. Pro mě byl největší hodnotou komplexní, nestranný pohled na kvalitu a pestrost stravování u nás. Rozšíření základního povědomí o možnostech hodnocení a celkového pohledu na tělo a osobnost člověka. Největší pravdou bylo, že jedině tělo klienta má pravdu v tom co mu nejvíce vyhovuje. A vše se musí točit kolem toho, že každý je jiný a prošel si různým vývojem a potřebuje ve stravě použít pestrost a střídmost.