Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Antioxidanty

Antioxidanty

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky nacházející se ve stravě (v naprosté většině v rostlinné), jejichž úkolem je likvidovat (= neutralizovat, zhášet) tzv. volné radikály (nestálé a reaktivní sloučeniny s nepárovými elektrony, které vyhledávají další elektron, aby tvořily stabilní molekulu - nejčastějšími zástupci jsou kyslíkové a dusíkové molekuly). Obecný účinek volných radikálů spočívá v tom, že pokud jich existuje příliš mnoho, vzniká tzv. oxidační stres (je způsoben např. kouřem, smogem, UV a RTG zářením, stresem, zvýšenou spotřebou kyslíku při cvičení, produkty metabolismu a mnoha dalšími faktory). Takto vzniklé volné radikály napadají v největší míře náš genetický materiál (DNA) a vznikají různé mutace, poruchy, nemoci.

Pro odstranění negativních účinků volných radikálů potřebujeme mít dostatek tzv. antioxidantů. Aby bylo možné jakoukoli látku považovat za antioxidant, musí potlačovat destrukční činnost volných radikálů tím, že jim daruje elektrony. Platí pravidlo, že různé antioxidanty nás chrání proti různým typům volných radikálů v různých částech buněk a v různých částech těla. Účinek jednotlivých antioxidantů není izolovaný, ale působí tzv. synergickým efektem (celkový efekt všech antioxidantů je větší, než součet účinků jednotlivých látek). V tomto směru se vyplácí orientovat pozornost na užívání směsí antioxidačních látek, vždy nejlépe přírodního původu, než preferovat izolované antioxidanty získané syntézou z jiných látek.

Antioxidant se poté, co neutralizuje volný radikál, sám stává volným radikálem. Jedna z důležitých vlastností antioxidantů spočívá ve faktu, že se mohou vzájemně regenerovat (například vitamín C regeneruje vitamín E).

Existují dva druhy antioxidantů:

  1. Takové, které si vytváří naše tělo samo.
    Jedná se o enzymy, koenzymy, sloučeniny obsahující síru.
  2. Látky získávané ze stravy.
    Například vitamíny C a E, karoteny a různé fytochemikálie. Minerály samy o sobě nejsou antioxidanty, některé z nich se ale mohou stát vitálními složkami antioxidačních enzymů vytvářených tělem (selen, železo, mangan, měď, zinek). Nejbohatšími zdroji jsou různé druhy ovoce a zeleniny. Antioxidanty jsou ale zastoupené i v dalších potravinách, jako jsou obiloviny, luštěniny, ořechy či semena. Každá potravina obsahuje odlišné spektrum i množství antioxidačních látek. Významné procento antioxidantů se ničí při zpracování potravin. Např. vitamín E obsažený v olejích se ztrácí při jejich rafinaci, v obilovinách je ničen oxidací při skladování a mletí na mouku. Antioxidanty v ovoci i zelenině v čele s vitamínem C jsou velmi rychle oxidovány na vzdušném kyslíku. Některé fytochemikálie (především bioflavonoidy) se z potravin záměrně odstraňují, protože mají hořkou chuť. Koncentrované dávky antioxidantů můžeme za běžných podmínek zajistit i výrobou a rychlou konzumací čerstvě lisovaných zeleninových a ovocných šťáv.

Teorii volných radikálů a antioxidantů přijímá v současnosti celá vědecká veřejnost. Antioxidačním látkám se připisuje široká řada zajímavých účinků – odborníci tvrdí, že mohou snížit riziko propuknutí více než 80 % nemocí – některých nádorových onemocnění, srdečních problémů, zánětů, mohou zpomalovat procesy stárnutí a mnoho jiných. Mají schopnost podporovat vitalitu organismu, s velkým úspěchem se tak používají pro podporu sportovní výkonnosti na všech úrovních.

V kurzech se věnujeme účinku a vhodnosti používání nejen jednotlivých antioxidantů, ale především jejich směsí. Důvodem je respektování synergického efektu, ve kterém spočívá jejich skutečná síla. Totéž platí i u snahy měřit jejich celkový účinek – existuje několik metod, které jsou schopny vyhodnotit antioxidační aktivitu potravin či doplňků stravy. Každá ale měří trochu něco jiného, ne vždy jejich výsledky odpovídají skutečnosti. Výrobci doplňků stravy s obsahem antioxidantů tato měření používají jako součást podpory prodeje, i na toto se ve vybraných kurzech zaměřujeme.

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Radka Sovšáková

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci predčil moje očakávania. Obsahovo aj formou výuky je na veľmi vysokej úrovni a zároveň sa stanete súčasťou komunity, v ktorej budete mať oporu a podporu, ktorú hlavne na začiatku poradenskej praxe určite veľmi uvítate. Poradňa pre absolventov, kde Mgr. Jelínek odpovedá na všetky naše dotazy je nanezaplatenie. Je to ako mať online odborného mentora. Na kurzoch Atac som tiež ocenila ich objektivitu a široký záber. Všetky informácie boli podané z rôznych uhlov pohľadu tak, aby sme si sami boli schopní vytvoriť vlastný názor. V dnešnom svete, v ktorom je každý odborník zástancom nejakého konkrétneho výživového smeru a zároveň odporcom všetkých ostatných je toto veľmi cenná schopnosť.

Tereza Krutilová

Jako maminka dvou dětí jsem se už od prvního těhotenství cítila pod neustálým tlakem. Snažila jsem se zajistit sobě i své rodině co nejlepší stravovací návyky a zároveň vést své děti ke zdravému životnímu stylu. K tomu všemu mi nepomohlo ani obrovské množství nastudované literatury, ani mediální "masáž" nasměrovaná účelně na nastávající či kojící maminky a jejich svědomí. Nebyla jsem si jistá vůbec ničím a v hlavě mi nastal spíše veliký zmatek. V kurzu Výživa dětí a následně Poradce pro výživu jsem si nejenom vše ujasnila, získala veliký přehled a hlavně nadhled nad touto problematikou, ale nastala u mě zcela zásadní změna myšlení a způsobu uvažování. Já osobně se cítím skvěle, nejenom proto, že kila jdou dolů, ale nejvíce oceňuji to, že mám zdravé děti. Po několika letech trápení se zápaly plic jsou mé děti zcela zdravé a spokojené a tím pádem i celá moje rodina. Za to jsem našemu skvělému lektorovi Mgr. Jelínkovi nejvíce vděčná. Oceňuji jeho profesionalitu a 100% nasazení, s jakým se všem po celou dobu kurzu věnoval a věnuje dál. Skvělým přínosem je možnost další spolupráce a v neposlední řadě navázání nových (nejenom) profesních přátelství s ostatními studenty kurzu. Za toto vše děkuji a vřele doporučuji kurzy absolvovat!

Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.

O vzdělávacím programu ATAC jsem se dozvěděl z vlastní iniciativy z jeho internetové on-line propagace webových stránek. Z hlediska vlastních intuitivních preferencí jsem logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sobě nějakou představu, na základě které pak podvědomě selektujeme, co je pro nás přínosné. Sice jsem nedostal žádná doporučení, ale ATAC naprosto přirozeně "prošel" mým sítem. Martin Jelínek se prezentuje na vysoké odborné úrovni. Má široký multidisciplinární rozhled a kromě svého oborového renomé se prezentuje jasně, srozumitelně a především atraktivní formou. Ve velmi širokém spektru nabídek jsem mohl najít spoustu programů, kurzů a projektů, které komplexně pokrývají téměř všechny oblasti zdravé výživy, metabolismu a obecně filosofii stravování propojující fyzické a psychické aktivity. Konkrétně aplikace ZOF poskytuje snad veškerý servis aktivit a doprovodných efektů provázející denní režim stravování (a to od samotného nákupu, přípravy, receptů na vaření, konzumaci, energetického příjmu, výdeje a celkové dlouhodobé analýze s různými typy exportů). Vychází z toho, že naše stravování je zatíženo sociálními aspekty a rutinními vzorci. Nabízené kurzy neposkytují pouze informace v oblasti výživového poradenství, ale rovněž i v kategorii podnikání, PR a managementu. Jelikož oceňuji multidisciplinární a flexibilní přístup v každé problematice lidského organismu (fyziologie, anatomie, psychologie atd.) a jak se vše promítá do osobního života, tak si velmi vážím i způsobu, jakým Martin Jelínek a celý jeho kolektiv komunikuje s klienty a zákazníky. Velmi si vážím osobní přístup, vstřícnost, otevřenost i celkovou energii, kterou do celkové problematiky to investují. Z toho všeho je jasné, že je to životní povolání.