Švestky s mandlovým překvapením

Pod pojmem „švestka“ si někteří gurmáni možná rádi vybaví oblíbený alkoholický nápoj, my se ale tomuto populárnímu destilátu obloukem vyhneme a sáhneme po švestkách v podobě sladkých tmavomodrých plodů.

Z těch si dnes vytvoříme neodolatelnou dobrotu, kterou lze ukojit mlsné jazýčky nejen v době Vánoc. Kombinace švestek, mandlí a hořké čokolády je totiž bezesporu geniální a podmaní si úplně každého nehledě na roční období, chronickou mlsnost či (ne)obvyklou imunitu vůči sladkostem.

Čerstvé švestky jsou doménou především pozdního léta, a jelikož to už dávno vystřídal chladný podzim, kdy se na větvích stromů nepohupují už ani poslední zbarvené lístky, natož vyzrálé plody, využijeme jejich sušenou alternativu. I ta nám poskytne poměrně vysoké množství vlákniny a pektinu, které regulují funkci trávicího traktu, odstraňují zažívací potíže a napomáhají peristaltice střev.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Recept, který v názvu nese kouzelné slovíčko „překvapení“, může skrývat překvapení nejen v oblasti chuťových zážitků, ale i v nutriční sféře. Každé švestce takto dominují sacharidy, které jsou zastoupeny jak komplexními formami pocházející z mandlí, tak jednoduššími formami skrytými ve švestkách. Protože je toto ovoce současně významným zdrojem rozpustných forem vláknin, které umí snižovat hodnoty glykemického indexu, je možné si dopřávat dnes připravenou lahůdku s klidným svědomím a bez obav ze zbytečného nárůstu hladiny krevního cukru.

  2. Předchozí informace by měla být velmi nahlas zdůrazněna i diabetikům, kteří se tak za toto zdravé mlsání vůbec nemusí stydět.

  3. Obsah tuků je mírně vyšší. Není se co divit – kombinace surovin tady udělá své. Díky tomuto faktu vzroste i celková energetická hodnota našeho receptu. To by ale na stranu druhou vůbec nemuselo vadit, protože já osobně například tyto charakteristiky vnímám jako výzvu k dodržování pravidla střídmosti, které je alfou omegou celého stravování. Nevím, jak vy, ale já tady mám před sebou perfektní výzvu v podobě učební pomůcky, o kterou se v rámci snahy pokročit ve svém vývoji o krůček dál můžu opřít.

  4. Velmi důležitým parametrem, který není možné v žádném případě odbýt, je obsah bílkovin. Můžeme o nich říci, že jsou rostlinného původu, tedy dobře stravitelné. Jak už v naší škole opakovaně zaznělo, v případě konzumace rostlinných bílkovin je velmi příjemné, když v jedné porci kombinujeme více zdrojů (i když to na stranu druhou není životně nutné).

  5. V celkovém součtu nutričních charakteristik je možné tvrdit, že recept nepůsobí až tak dramaticky disharmonicky. Kdybychom měli možnost jej srovnávat s jakýmkoli běžně komerčně produkovaným zvěrstvem v oblasti sladkostí a měli srovnávací parametry přímo před očima, byl by rozdíl do nebe volající. Z této pozice tak musím drze prohlásit, že nutričně jsme dnes na tom opravdu ukázkově.

  6. Pokud se budu dívat na švestky s mandlovým překvapením z pozice obsahu mikroživin, nemůžu přehlédnout nemalé zastoupení draslíku, vápníku a hořčíku. Tyto minerály hrají klíčovou úlohu v mnoha dějích v lidském těle, na prvním místě zdůrazním jejich pozitivní vliv na srdečně-cévní systém. Kardiaci slyšte – nenechte se dvakrát pobízet a dobrou chuť!

  7. Termicky se recept pohybuje na úrovni mírně ohřívajícího směru. V předvánočním období se tak vyplácí páchat na sobě malé radosti v podobě takových sladkostí, které zahřejí na těle i na duši.

  8. Energeticky se nacházíme v zónách typicky jin tendencí, což s ohledem na složení receptu je vcelku logické.

  9. Celková úroveň stravitelnosti je vynikající. I přes mírně vyšší poměrové zastoupení tuků bych se neobával jakýchkoli rizik kolapsu žlučníku, ke kterým dochází při neřízené konzumací tučných sladkostí z poněkud jiné kvalitativní kategorie.

  10. Chcete-li udělat radost dětem, nebojte se nabídnout cca od dvou let jejich věku, kde by nemělo hrozit riziko vdechnutí mandle a současně chrup naší ratolesti už bude schopen mandli rozkousat.

  11. Recept je bez lepku i laktózy, což pro nemalou část populace bude znít jako rajská hudba.

  12. Konzumace většího počtu naší sladkosti může mít u citlivějších jedinců mírně projímavý účinek. Na vině v těchto případech bude rozpustná vláknina ze švestek a zastoupení hořčíku, který má uvolňující účinky. V celkovém kontextu tato poslední informace měla vyznít pozitivně, tedy ve prospěch našeho zdraví.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.