Špenátové chipsy

Chipsy a ostatní křupavé dobroty hýbou světem potravinářského průmyslu už dlouhá desetiletí. Kombinace soli, častého přídavku zvýrazňovačů chuti a kouzelného křupavého vjemu při konzumaci dělá ze strávníků doslova závisláky.

Faktem je, že běžná komerční výroba chispů a jim podobných produktů zahrnuje používání poměrně vysokých teplot, které jsou původcem Maillardovy reakce (= vzniku karcinogenních látek). Další vadou na kráse je přítomnost různých aditiv, nejčastěji z kategorie ochucovadel a zvýrazňovačů chut, což se také ne každému líbí.

Nadšenci do racionálního stravování budou mít proto tendenci se poohlížet po produktech, které vyjdou vstříc našemu zdraví. A my si jeden takový dnes připravíme. Jeho výroba je dokonale jednoduchá, výsledek více než překvapující, ale to už je na posouzení každého z nás...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Při pohledu do nutriční tabulky se mnohým ukáže překvapující obrázek. Klíčovým zjištěním bude pro mnohé převaha bíkovin nad sacharidy. Zrovna toto je faktor, který řeší málokdo, u chipsů téměř nikdo. Bílkoviny jsou rostlinného původu, jejich snadnou stravitelnost umocňuje raw způsob tepelné úpravy.

  2. Tuky jsou zastoupeny - podobně jako bílkoviny - v poměrně podružném objemu. Suverénně převažují nenasycené formy, v tomto směru si nemůžeme na nic stěžovat.

  3. Obsah vlákniny ani nemá smysl hodnotit, a to s ohledem na suroviny, které jsme použili pro výrobu chipsů.

  4. Hodnota glykemického indexu je velmi nízká, v podstatě ani nemůže být jiná.

  5. Nespornou výhodou chipsů je jejich raw charakteristika. V této kategorii receptů velmi ceněný jev.

  6. Termicky se chipsy budou chovat mírně ohřívajícím způsobem.

  7. Acidobazická charakteristika povede metabolismus po konzumaci dnešního receptu mírně zásadotvorným směrem.

  8. Zajímavé jsou i poměry zastoupených jin a jang energií.

  9. Spekulovat o tom, kdy je "nejlepší" si na chipsech pochutnat, je ošemetné. Považujme je za pochutinu, nechme proto prostor pro jakékoli situace, kdy je nebudeme kombinovat se sladkými pokrmy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

8 hodin

Přibližná cena

11 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro






Podobné recepty