Rukolová polévka

Polévky hrají v gastronomii důležitou roli nejen jako chuťové zpestření, ale při šikovné kombinaci vhodně zvolených surovin se z nich vyklube i nutričně plnohodnotný chod, který tak bude mít potenciál dát tělu vše důležité. Když se nad tímto zamyslíme – s výjimkou objemu, po kterém touží především nenasytní strávníci, nám nemusí v hlavní porci vůbec nic chybět. A přesně toto nabízí i dnešní specialita…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hned zpočátku jsme se naladili na nutriční potenciál, začněme tedy jeho hodnocením. Předně a tradičně – polévku zařadíme do vysokosacharidových pokrmů s poměrně nízkým glykemickým indexem.

  2. Množství vlákniny je tak akorát. O rekordním či extrémním obsahu bych nemluvil, o deficitu už vůbec ne.

  3. Obsah bílkovin je poměrně ukázkový. Na jednu porci se za toto množství určitě nebudu stydět, navíc s vědomím, že jsme polévku neobohacovali žádným proteinovým koncentrátem (což ale v případě potřeby určitě udělat můžeme. Kromě změny poměrů živin tím dosáhneme i vyššího stupně zahuštění). Jejich kvalita je na poměrně vysoké úrovni – pochází vyváženě z kozího sýru a rukoly.

  4. Množství tuků je stejné, jako je bílkovin. Gramážně i energeticky poměrově je to naprosto v pořádku (i když pro potřeby redukčních diet bych raději tuky snižoval, výrazně tím klesne i množství přijaté energie). Původ tuků je jasný – kozí sýr a olivový olej. Stejně jako u bílkovin i tady máme k dispozici kombinaci živočišných a rostlinných. Poměr nasycených a nenasycených je tak v rozumné rovnováze. Určitě nezapomeňme na to, že kozí mléčné výrobky jsou zdrojem mastných kyselin s výraznými imunostimulačními účinky.

  5. Termicky nás polévka ovlivní mírně osvěžujícím způsobem. Tuto tendenci ale poznají pouze více senzitivní jedinci, je skutečně mírná.

  6. Jako celek se polévka bude v oblasti acidobazicity chovat tendenčně zásadotvorně. Další velká výhoda především pro dominující část nejen naší populace, která "trpí" poruchou acidobazické rovnováhy směrem ke kyselým hodnotám.

  7. Součástí receptu je laktóza – tuto informaci je dobré mít na mysli.

  8. Na polévce si pošmáknou i děti od cca jednoho roku věku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

33 Kč / celá porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro



Podobné recepty