Pstruh na česneku

Pstruh byl odjakživa moje oblíbená ryba a vždy jej rád doporučuji. Důvodů je hned několik: Je indikátorem čistého prostředí, obsahuje minimum tuků, je snadno stravitelný, je zdrojem dostatku bílkovin, jeho příprava je velmi rychlá…

Obzvlášť v zimním období vždy přijde dobře stravitelný pokrm vhod, tak proč si nedát snadno a rychle připravitelný recept, který si upravíme tak, aby zahřál nejen v bříšku.

Jdeme nakupovat

Kromě dobře uskladněných brambor, zásob zeleniny jako je osvěžující a čerstvá okurka a paprika a běžně se vyskytující dijonské hořčice (bez konzervantů), které jsou běžnou výbavou každé průměrné domácnosti, vyrazíme na lov pstruha. Základní požadavky jsou vlastnictví prutu a platného rybářského lístku.

Pokud zrovna ale netoužíme po adrenalinovém lovu tohoto dravce, spokojíme se s výletem do supermarketu. Tady platí jediné pravidlo – za každou cenu vyžadovat pstruha čerstvého. Ne mraženého, ani ne chlazeného, ale nejlépe živého. To je jediná garantovaná jistota čerstvosti a v mnoha směrech i kvality. Ne že bych patřil mezi nedůvěřivé lidi, ale po mnohaletých pracovních zkušenostech v potravinářském průmyslu v této sféře věřím opravdu málokomu a máločemu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jasná převaha poměrně dobře stravitelných bílkovin (daná větší porcí ryby) vůči tukům i sacharidům říká, že celková úroveň stravitelnosti z pohledu energetické náročnosti je vyšší. Čekejme proto, že trávicí trakt bude pracovat na vyšších obrátkách. Nevěšme ale hlavu – na talíři máme velmi snadno stravitelné maso, hodnota specificko-dynamického účinku je minimálně poloviční ve srovnání s teplokrevným hovězím nebo vepřovým.

  2. Poměry základních živin jsou jasně ve prospěch bílkovin, vyšší zastoupení vlákniny a menší sacharidů se tak z důvodu stravitelnosti vyplácí, což je právě náš dnešní případ. Nabízí se tak varianta použít tento recept jako typicky redukční, který zeštíhlíme ubráním brambor a navýšením jiné zeleniny s menším množstvím sacharidů. V tomto modelu není důvod se pstruhovi v této podobě vyhýbat na večeři, dokonce bych tuto variantu i vítal.

  3. Brambory se zeleninou a hořčicí jsou jinové, ryba typicky jangová, o žádné hraniční extrémy se ale nejedná. Z důvodu převahy bílkovin se tak bavíme o jangovějším chodu.

  4. Termicky se pohybujeme v ohřívajících vodách, výhoda pro všechny zimomřivce ve všech ročních obdobích.

  5. Acidobazicita směřuje do oblasti kyselejších parametrů. Pro zvrácení tohoto efektu by bylo potřeba si naložit pořádný kopec zeleniny ve srovnání s naším příkladem.

  6. Když nepoužiji při přípravě pepř a hořčici, je pokrm vhodný pro děti od jednoho roku (to se bavíme o legislativně schváleném postupu. Děti, které neinklinují k alergiím na rybí proteiny, si mohou pochutnávat i mnohem dříve).

  7. Jak už zaznělo, recept je skvělý pro dietáře, z důvodu snadné stravitelnosti a vysokého obsahu bílkovin i pro sportovce, nejlépe jako druhé jídlo po tréninku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

70 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro






Podobné recepty