Proteinový fresh

Existuje nemalá skupina lidí, kteří berou zdravý životní styl vážně a jednou z věcí, na kterou se důkladně zaměřují, je i příjem bílkovin. Dnešní recept bude zajímavým pohledem na možnosti, které dnešní doba nabízí, cíleně zaměřený nejen na raw systém stravování, ale i potřebu dodat tělu vysoce kvalitní bílkoviny.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnotit nutriční výbavu v oblasti makrosložek u fresh džusů je netradiční, často až zbytečné. Dnes uděláme ale záměrnou výjimku. Ta se nebude týkat komentáře sacharidů, ale už zmiňovaných bílkovin. Odšťavněním klíčených fazolí mungo jsme získali jejich silně atraktivní množství, navíc ve velmi zajímavé kvalitě. Bílkoviny luštěnin obecně jsou hodnoceny jako neplnohodnotné z důvodu nedostatku aminokyseliny methioninu. Procesem klíčení se ale aminokyselinové spektrum mění – výsledkem sice není tabulkově plnohodnotná bílkovina, přesto i tak získáme v kombinaci s dostatkem aktivních enzymů a eliminací antinutričních složek vysoce kvalitní výsledek.

  2. Hodnota glykemického indexu je velmi nízká. Pokud vás při výrobě džusu bude „svrbět ruka“ a budete mít tendenci si jej přisladit jakýmkoli ovocem, nedělejte to – příliš mnoho jednoduchých cukrů v kombinaci s bílkovinami vytváří náročně stravitelnou kombinaci. Mrkev sama o sobě poskytne dostatek sacharidů pro získání atraktivní chuti.

  3. Velmi často je součástí fresh džusů postavených na kořenové zelenině i červená řepa. Dnešní recept je ale bez ní, protože sama o sobě má poměrně výrazně uvolňující účinky na střevní pochody. V kombinaci s nemalým obsahem aktivních enzymů pocházejících z klíčků bychom vytvořili silně dynamický koktejl, jehož jin působení jen tak každý neustojí.

  4. Termicky je dnešní fresh typicky osvěžující. V zimních obdobích bude žádoucí přidat trochu sušeného zázvoru. Určitě se vyhýbejte čerstvému, navíc celková jeho dávka by měla být spíše sporadická.

  5. Energeticky je každý fresh dominantně uvolňující, i když v dnešním případě s vyšším poměrem jang tendencí pocházejících z bílkovin.

  6. Fajnšmekrům se bude líbit nemalý obsah aktivních enzymů, které jsou provázány se silným antioxidačním účinkem.

  7. Dnešní recept přijde vhod především sportovcům, nejlépe vždy po zátěži. Tradičně se budu opakovat a zdůrazním, že je potřeba jej pít pomalu, v opačném případě se nám trávicí trakt odmění rychlou peristaltikou.

  8. Pokud se vám bude zdát obsah bílkovin malý, tak v žádném případě nezoufejte. Pro tekutou a navíc živou formu je naprosto dostačující, jejich stravitelnost je naprosto bezkonkurenční (tepelně neupravené bílkoviny, navíc pocházející z klíčených potravin, jsou v tomto směru naprostým fenoménem).

  9. Recept samozřejmě není určen pouze pro sportovce, z jeho výhod budou profitovat i ostatní skupiny populace. Vnímejme jako silné pozitivum absenci lepku, obecně buďte pouze opatrní na zbytečně vysoké dávky konzumace džusu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.