Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z mungo klíčků

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z mungo klíčků

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

329 kcal

Energie kJ

1377 kJ

Bílkoviny

25 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (25 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (31.8 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (0.6 %)

Mungo fazole je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů. 

Šťáva z mungo klíčků a zdraví

Šťáva z klíčků mungo je- stejně jako šťáva z klíčků ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky a šťávy z nich obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Šťáva z klíčků mungo je významným zdrojem některých minerálních látek - nejvíce draslíku, vápníku hořčíku. Šťáva je zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by tak s touto informací měli počítat.

Šťáva z mungo klíčků v kuchyni

Šťáva z mungo klíčků se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.