Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
329 kcal
Energie kJ
1377 kJ
Bílkoviny
25 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
1 g
Mungo fazole je drobná luštěnina olivové barvy. Jedná se o semena rostliny Vigny zlaté. Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů.
Šťáva z klíčků mungo je- stejně jako šťáva z klíčků ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky a šťávy z nich obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Šťáva z klíčků mungo je významným zdrojem některých minerálních látek - nejvíce draslíku, vápníku a hořčíku. Šťáva je zdrojem i nadprůměrného množství purinů - lidé postižení dnou by tak s touto informací měli počítat.
Šťáva z mungo klíčků se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.