Pomerančové smoothie s mrkví a kustovnicí

Smoothie a ovocné šťávy se staly jakýmsi novodobým fenoménem. Sladká chuť, hutná konzistence a vitamínová nálož v několika doušcích si našla spoustu milovníků po celém světě. Na ovocné a zeleninové nápoje s krémovou konzistencí teď už narazíme téměř na každém kroku. I přesto, že jsou smoothies nyní už běžně k dostání i v různých obchodních řetězcích, my dáme přednost domácí přípravě, při které budeme mít pod kontrolou kvalitu a čerstvost všech ingrediencí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dnešní smoothie neobsahuje žádné tuky. Z hlediska jeho schopnosti ovlivňovat metabolické pochody probíhající v buňkách po jeho konzumaci zrychlímetvorbu energie v mitochondriích. Pokud předchozí věta zněla příliš složitě, můžeme zjednodušeně říci, že náš koktejl bude zdrojem rychlé energie, jejíž využívání nebude nic brzdit. Česky řečeno nás prostě a jednoduše nakopne.

  2. Velmi příjemné je zastoupení bílkovin, což nebývá až tak časté. Pochází z mrkve a goji. Jsou snadno stravitelné, z pozice svého množství je vnímejme jako příjemné zpestření.

  3. Receptu jasně dominují sacharidy. Jsou převážně jednoduché s vyšším poměrem fruktózy, což drží hodnotu jejich glykemického indexu na krásně nízké úrovni.

  4. Protože hodnotíme smooothie, ne fresh džus, je nezbytně nutné zdůraznit přítomnost vlákniny. Kombinace použitých surovin v tomto případě dává skutečně harmonicky vyvážený obrázek – poměry rozpustných a nerozpustných forem jsou ukázkově vyvážené. Koktejl tedy v tomto směru neulítává do žádného extrému. Celkové množství vlákniny není nikterak vysoké, drží se spíš nižších hranic.

  5. Energeticky jsme jasně ve sféře jin tendencí, u sladkých koktejlů ani není možné jinak.

  6. Termicky je nápoj osvěžující. V zimním období je proto rozumné jeho příjem zbytečně nepřehánět. Znamená to, že není šťastné postavit každodenní jídelníček na konzumaci smoothie, byť moderní trendy někdy tímto směrem ulítávají.

  7. Úroveň stravitelnosti je velmi dobrá, vstřebatelnostživin na skvělé úrovni.

  8. Acidobazická charakteristika nápoje bude bilancovat kolem neutrálníchhodnot. Celkový výsledek se odvíjí především od stupně zralosti surovin a rychlosti popíjení.

  9. Velmi důležitý je i obsah antioxidantů. Z mého pohledu by to měl být jeden z hlavních důvodů, proč se na smoohtie zaměřit.

  10. U těchto druhů receptů obecně platí, že je rozumné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Pokud budeme chtít smoothie vychutnávat každý den, v průměru je naprosto dostačující 2-3 dcl denně. U citlivějších jedinců při vyšších dávkách dochází z důvodu jin charakteristiky k výraznému zásahu do peristaltiky střev, což se projevuje průjmovými stavy.

  11. Určitě bych se nebál nabídnout koktejl dětem od 12 - 15 měsíců (samozřejmě v malých dávkách). Nepohrdnou ani diabetici, vhodný je i vv situacích redukce nadváhy (ne ve večerních hodinách).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

7 minut

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Kategorie

Nápoje

Vhodné pro






Podobné recepty