Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Pomeranč čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Pomeranč čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

56 kcal

Energie kJ

233 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (82.8 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (7.2 %)

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis). Jedná se o stromy, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny se pohybuje od žluté přes oranžovou až po světle fialovou. Původně pochází ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. 

Pomeranč a zdraví

Pomeranče jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pomeranč v kuchyni

Pomeranče se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Pomeranč se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.