Energie kcal
56 kcal
Energie kJ
233 kJ
Bílkoviny
0.9 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2 g
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis). Jedná se o stromy, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny se pohybuje od žluté přes oranžovou až po světle fialovou. Původně pochází ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu.
Pomeranče jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí vitamín C.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pomeranče se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Pomeranč se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.