Ovesná kaše s malinami

Snídaňové kaše jsou stále ve velké oblibě nemalé části racionálně zaměřených strávníků. Pokud zvolíme vhodné suroviny a navíc i v patřičné kvalitě, můžeme si být jisti, že kromě nezbytně atraktivní chuti obšťastníme tělo i všemi klíčovými živinami.

A pokud uvažujete holisticky, nebude překvapením, že se za touto sladkou formou snídaně bude skrývat nejedno další překvapení, které ovlivní náš metabolismus požadovaným směrem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Naše sladká vysokosacharidová snídaně má naprosto skvělý nutriční profil ve smyslu vyváženosti. Ukázkové je mj. i množství vlákniny, jež označme za silně nadprůměrné.

  2. Množství bílkovin je dostačující i pro dospělého člověka. Jsou dobře stravitelné, rostlinného původu a především jejich množství převyšuje zastoupení tuků, což je důležité pro energetickou bilanci i optimální směr, kterým chceme vést metabolismus.

  3. Objem tuků držíme pod kontrolou. Velkou výhodou je fakt, že převažují nenasycené formy, které navíc neprošly žádnou technologickou úpravou.

  4. Celkové množství energie odpovídá vydatné snídani, v tomto směru bychom neměli trpět nedostatkem.

  5. Stravitelnost celého receptu je na velmi dobré úrovni. Jediná "zátěž" je v podobě většího podílu vlákniny, nejedná se ale o nic dramatického. Právě naopak - vláknina je součástí faktorů, které snižují hodnotu glykemického indexu, který je u dnešního receptu velmi nízký.

  6. Termicky se kaše bude chovat mírně ochlazujícím způsobem.

  7. Z acidobazického hlediska se nám podařilo připravit mírně kyselinotvornou snídani. Opět nic, z čeho bychom měli mít stres.

  8. Nespornou nutriční výhodou je absence lepku a laktózy, což v celkovém součtu vyjde vstříc potřebám poměrně velkému počtu lidí.

  9. Nezapomeňme ještě zmínit přítomnost klíčků, které jsou právem považovány za superpotravinu ve smyslu vysoké koncetrace dobře využitelných živin.

  10. Kaše je vhodná i pro malé děti, nebál bych se v menším množství dát už od jednoho roku. Jediné, co by teoreticky moho "vadit", je mák, který v ne úplně zralém stavu obsahuje vyšší podíl nežádoucích alkaloidů ovlivňujících nervovou soustavu. Otázkou tak pouze zůstává, jak zajistit skutečně zralý mák...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Kategorie

Snídaně

Vhodné pro








Podobné recepty