Miso polévka s tofu a řasami

S podzimními plískanicemi přichází potřeba zahřát prokřehlé tělo něčím teplým a lahodným. A pokud je oním „něčím“ delikátní a blahodárná polévka, kterou navíc zvládneme připravit v rekordně krátkém čase, pak neotálejme a rovnou se pusťme do přípravy tradičního japonského pokrmu - miso polévky.

Slovo „miso“ znamená v doslovném překladu pramen chuti. A my si dnes nejen pochutnáme, ale taky se s chutí pustíme do vaření. I když vzhledem k rychlosti, s jakou tento pokrm zvládneme přichystat, můžeme téměř hovořit o „instantní“ přípravě, nikoliv o vaření.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pokud budeme schopni se na chvíli soustředit a odpoutat pozornost od představ kulturního zážitku s dominantním japonským prvkem v podobě gejši, otevře se před námi zajímavý nutriční obrázek. Ten spočívá v překvapivém zjištění, že polévka je bohatým zdrojem velmi dobře stravitelných bílkovin. Kombinace misa pasty a tofu poskytuje velmi žádanou kombinaci luštěnin a obilovin – dává tedy určitou formu proteinové plnohodnotnosti.

  2. Příznivé zjištění nás čeká u uvědomění si, že část bílkovin pochází z miso pasty, která je fermentovaná. Toto pro běžného smrtelníka znamená, že kvasný proces enzymatickou cestou změnil strukturu většiny látek v miso pastě a naprosto zásadním způsobem zlepšil jejich celkovou stravitelnost. Osobně toto považuji za největší devízu celého pokrmu.

  3. Sacharidů je docela poskrovnu. Jejich zdrojem jsou řasy, miso i tofu. Souhrnně tak můžeme říci, že jsou komplexní a tedy s nízkým glykemickým indexem.

  4. K sacharidům se neodmyslitelně pojí vláknina. Ani její množství v miso polévce nás nezklame, byť se na první pohled nemusí zdát nějak významně vysoké.

  5. Tuky jsou zastoupeny v množství odpovídajícím objemu miso pasty. Pochází ze sóji, většinově jsou nenasycené. I v tomto směru tedy vše v pořádku.

  6. Jeden důležitý postřeh k faktu, že recept je postaven na sójových výrobcích, které jsou v dnešní době předmětem kritik nemalého rozsahu: I přesto, že se jedná o povídání na velmi dlouhou dobu a širokého rozsahu, je možné jej zhodnotit i stručně – použijeme-li bio sóju, eliminujeme riziko genetických modifikací i přítomností nežádoucích xenobiotik. Fermentace u miso pasty zase zaručuje naprosté minimum antinutričních látek, které jsou velkým problémem právě u luštěnin. Vše ostatní z hlediska potenciálních negativ spojovaných se sójou osobně považuji za prakticky bezpředmětné.

  7. Množství energie v polévce je odpovídající jejímu složení - na mysli mám fakt, že k tomuto faktoru není možné říci cokoli špatného.

  8. Termicky je polévka zahřívající. Vyplatí se tedy v podzimních i zimních měsících.

  9. Energeticky miso polévka zastupuje větší poměrové zastoupení jang tendencí – miso pasta je ukázkovým příkladem, připočtěme ještě tepelnou úpravu.

  10. Moc se mi líbí přítomnost řas wakame – poskytují zdroj cenné vlákniny a především důležitých minerálů v dobře biologicky využitelných vazbách. Jedním z nich je i jód – v našich končinách velmi důležitý prvek s ohledem na jeho vztah k funkčnosti štítné žlázy.

  11. Polévku bych se nebál servírovat i dětem od jednoho roku věku – v žádném případě se nebojte přítomnosti sójových produktů. Jak už zaznělo, proces fermentace (u miso pasty) a bio původu (tofu) je dostatečnou zárukou minimalizace obsahu jakýchkoli potenciálních škodlivých látek.

  12. Pokud bych patřil mezi jedince, kteří drží redukční dietu, uvažoval bych o tom, že bych k polévce přidal celozrnné kváskové pečivo a na talíři tak budu mít prakticky ve všech směrech (nutričně i energeticky) plnohodnotný dietní recept, který mě mj. i zasytí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.