Maliny s čokoládou

Matka Příroda je moudrá a mocná čarodějka a zná důvody, proč nám poskytuje jednotlivé potraviny v konkrétních ročních obdobích. Jsem toho názoru, že se vyplácí po těchto důvodech nejen pátrat, ale v rámci dostupných možností je i zpestřovat. Ne že by čerstvé maliny nestály za hřích samotné, ale proč neposunout jejich potenciál chuti i nutričního složení ještě o malý kousek dál?

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Kombinace mandlí a čokolády způsobila, že v nutričních parametrech vylétly nahoru tuky. V tomto rozsahu se dramaticky změnily i vhodné možnosti, jak s dnešním dezertem zacházet – v případě sportovců vřele doporučuji přibližně hodinu před aerobním tréninkem. Zbytku světa to může prakticky jedno, i když bude samozřejmě rozumnější se vyhnout konzumaci v pozdně večerních hodinách.

  2. Bílkovin je krásné množství, jsou snadno stravitelné.

  3. Obsah sacharidů je kupodivu docela nízký, dominuje jejich nízký glykemický index.

  4. Nemůžeme nezmínit vlákninu, kterou v tomto množství nenajdeme u většiny průměrných chodů typické české kuchyně.

  5. O souvislosti se sportem jsem se u vhodnosti konzumace zmínil záměrně. Kromě sladké chuti, nižší glykémie a menšího objemu porce nás v těchto souvislostech bude zajímat vysoký obsah antioxidantů, stimulačních látek (teobromin, teofylin) a příjemný podíl vápníku stimulující sympatický systém. Jako předtréninkové jídlo prostě k nezaaplacení...

  6. Energeticky se dezertem posuneme na stranu jin.

  7. Termicky je dezert osvěžující – nic lepšího si snad ani v této kombinaci přát nemůžeme.

  8. Obsah přítomných živin neposune acidobazické pochody do kyselých hodnot. Máme tak další parametr, za který se sluší poděkovat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

20 Kč

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro





Podobné recepty