Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC
Tip: Znáte svůj nutriční kvocient? Otestujte svoji nutriční gramotnost

Kváskový bio žitný chléb

Kváskový bio žitný chléb

K přípravě potřebujete:

Alergeny:

A1 - Lepek

Postup přípravy:

1
Z bio žita umeleme mouku v požadované kvalitě.
2
Kvásek vyrobíme smícháním menšího množství mouky s vodou.
3
Při pokojové teplotě necháme pomalu kvasit.
4
Jakmile je kvásek hotový, smícháme jej ve správném poměru s čerstvě mletou moukou s přídavkem vody.
5
Celou směs necháme při pokojové teplotě 8-12 hodin kvasit.
6
Ke kynoucí směsi přidáme další dávku žitné mouky s přídavkem menšího množství soli a kmínu.
7
Formu lehce vymažeme olejem.
8
Vzniklé těsto přelijeme do formy, ve které ho necháme dál kvasit (i několik hodin při teplotě pohybujících se v rozmezí 18-20°C).
9
Chleba pečeme v podmínkách, které máme k dispozici. Ať už se jedná o "obyčejnou" troubu nebo pekárnu, výsledek se odvíjí od nastavené teploty a doby pečení.
10
Zpočátku se vyplatí péct při vyšších teplotách, aby se chléb „zatáhl“.
11
Poté se sníží teplota, která je nutná pro kvalitní propečení střídky.
12
Ve finále pak několik minut dopékáme na vyšších teplotách.

Aplikace ZOF

Unikátní výuková aplikace ZOF vám přináší recepty spolu s komplexním nutričním hodnocením více než 70 charakteristik. Aplikace je součástí našich on-line kurzů a představuje skvělý způsob, jak zkombinovat teorii s praxí.

Nutriční vyhodnocení

Energie

1984
kcal

8299
kJ

Makroživiny

090180270360450 50.13 g370.93 g18.67 g65.67 g B S T Vl
Bílkoviny:50.13 g
Sacharidy:370.93 g
Tuky:18.67 g
Vláknina:65.67 g

Glykémie

index
39
kcal

nálož
144.7
kJ

Sůl, cholesterol

sůl
10
kcal

cholesterol
0
kJ

Hmotnostní poměry živin

Bílkoviny (50.13 g) Sacharidy (370.93 g) Tuky (18.67 g) Vláknina (65.67 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.2 %) Sacharidy (75.3 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (6.3 %)

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.