Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
393 kcal
Energie kJ
1642 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
74 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
13 g
Žito seté (Secale cereale), je obilnina, kterou společně s pšenicí řadíme k nejdůležitějším plodinám (obilovinám) mírného pásu.
Žito patří do lepkových obilovin, není tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Svým složením je velmi podobné pšenici, obsahuje ale více bílkovin a vlákniny. Na druhou stranu je oproti pšenici hůře stravitelné.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V potravinářství se žito využívá k výrobě:
- mouky,
- pečiva,
- kaší,
- obilné kávy,
- vloček, těstovin,
- sladové nahrážky nebo žitného piva.
V kuchyni se žito používá jako příloha.
Je vhodné pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.