Kurzy ATAC

Žito

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Žito

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

393 kcal

Energie kJ

1642 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

74 g

Tuky

1.7 g

Vláknina

13 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (74 g) Tuky (1.7 g) Vláknina (13 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.7 %) Sacharidy (78.8 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (6.6 %)

Žito seté (Secale cereale), je obilnina, kterou společně s pšenicí řadíme k nejdůležitějším plodinám (obilovinám) mírného pásu.

Žito a zdraví

Žito patří do lepkových obilovin, není tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Svým složením je velmi podobné pšenici, obsahuje ale více bílkovin a vlákniny. Na druhou stranu je oproti pšenici hůře stravitelné.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žito v kuchyni

V potravinářství se žito využívá k výrobě:
mouky,
- pečiva,
- kaší,
- obilné kávy,
- vloček, těstovin,
- sladové nahrážky nebo žitného piva.
V kuchyni se žito používá jako příloha. 
Je vhodné pro nakličování, čímž se zvýší jeho nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek. 
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.