Jahodová marmeláda

Protože aktuálně probíhá sezóna jahod, byl by hřích nevyužít této krátkodobé šance a nevrhnout se na přípravu různých dobrot. Charakteristická chuť jahod nám nabízí nepřeberné spektrum možností, jak ji kreativně využít. Jednou z možností je i výroba marmelády bez konzervantů a současně stále s relativně nízkým glykemickým indexem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Charakterizovat vlastnosti dnešní marmelády (správně džemu :-) je velmi jednoduché. První pohled padne na nutriční složení. Množství sacharidů, jejichž výše glykemického indexu nevychází z nízkých hodnot, je dostatečné.

  2. Na to, že základem výrobku je ovoce, jsme dosáhli hezkých hodnot obsahu bílkovin. Většina z nich pochází z chia semínek a jsou snadno stravitelné.

  3. Tuky jsou zastoupeny také v krásném poměru, většinově v nenasycených formách s převahou omega-3. No považte – kde v obchodě koupíte džem nebo marmeládu s omega-3 tuky???

  4. Vlákniny je více než dost. Díky ní skvělým způsobem podpoříme peristaltiku střev, snížíme glykemický index celého receptu…

  5. Jahody se pyšní mj. i obsahem látek, které mají schopnost snižovat produkci kyseliny močové v organismu, která je v přebytku odpovědná za vznik velmi bolestivého onemocnění zvaného dna. Říkám to neustále – jídlem k trvalému zdraví.

  6. Jahody jsou zásadotvorné, chia semínka jakbysmet, agávový sirup v použitém množství naštěstí acidobazicitu nezvrátí.

  7. Termicky je recept osvěžující – pro jarní i letní období tedy jako stvořený.

  8. Energeticky je výsledek typicky jin i při kombinaci s pečivem.

  9. Ještě jednou jsem povinen zdůraznit absenci jakýchkoli aditiv a zbytečných cukrů navíc. Agávový sirup je v našem případě naprosto v pořádku, pro jeho použití se přimlouvám více než za med, který v kombinaci s jahodami může u citlivějších jedinců zvýšit riziko alergických projevů.

  10. Pokud nejste zrovna alergičtí na jahody, neváhejte a dnešní recept vyzkoušejte v plné svojí kráse, nemůžete být zklamáni chutí ani jeho dopady na naše zdraví.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.