Hrušková přesnídávka

Umírám děsem a hrůzou, když v regálech supermarketů prohlížím dobroty, které jejich výrobci připravili pro naše malé ratolesti kojeneckého a batolecího věku.

Z logických důvodů nebudu hodnotit kvalitu vstupních surovin, která se při velkovýrobě velmi obtížně kontroluje. Vadí mi především dogmatická snaha do všeho cpát maso případně mléčné produkty, o kterých jsem přesvědčen, že dětem v sedmi měsících věku rozhodně neprospívají. Důvodem je potřeba zajistit i dostatečný přísun bílkovin, kdy chápu plošnou snahu vyhýbat se zdrojům z vajec, ryb a ořechů kvůli jejich potenciální alergenitě.

Všem, kteří vlastním konáním zbrojí proti těmto konvencím, nabízím zdravou, bezpečnou a nutričně plnohodnotnou variantu přesnídávky.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční hodnoty jsou NAPROSTO ukázkové. Obsah bílkovin je dostačující. Ve srovnání s běžnými dávkami masa, které se do přesnídávek běžně používají, jsme přibližně na stejných hodnotách. Navíc máme tu výhodu, že proteiny nejsou anabolizující, tedy zbytečně a agresívně nepodporují růst.

  2. Obsah tuků je na první pohled mírně vyšší, v tomto období je to ale jednoznačně žádoucí. Jako zodpovědní rodiče toužící dát našim miminkům to nejlepší bychom si měli být vědomi, že dětský mozek potřebuje podstatně vyšší příjem omega-3 tuků, než dospělí. Zdrojem jsou mandle i konopné mléko.

  3. Sacharidů je rozumné množství, navíc s nízkým glykemickým indexem. Platí to v případě použití agávového sirupu i tepelné úpravy (ta sice GI mírně zvedne, ale nikterak do závratných hodnot).

  4. Pochvalme obsah vlákniny, která je zastoupena vyšším poměrem rozpustných forem. Pro střevní trakt miminek prostě k nezaplacení.

  5. Ve srovnání s přesnídávkami obsahujícími cukr, maso nebo mléčné výrobky naše dnešní varianta NENÍ okyselující, ale naopak mírně zásadotvorná. Toto platí u neohřívané varianty, odpovědnost nesou zásadotvorné prvky kombinace zralé hrušky a mandlí.

  6. Termicky je pokrm mírně osvěžující. Pokud bychom připravovali přesnídávku v zimních měsících, přimlouvám se za teplou variantu, která termiku posune do lehce ohřívajících končin.

  7. Energeticky je pokrm jinový, což je víceméně v pořádku. Trávicí trakt, resp. nervová soustava miminek nemá ráda dominantně jangové potraviny z důvodu jejich obtížné stravitelnosti a následného celkového útlumu organismu. Měl jsem možnost sledovat, jakým způsobem se výživově chovají ke kojencům a batolatům v kojeneckých ústavech, které krmí potravinami s vysokým obsahem mléčných složek. Děti pak nekřičí, nezlobí, jsou letargické…ve výsledku lépe spí a je větší klid.

  8. Protože je základem přesnídávky ovoce, u kojících dětí nechme tuto variantu jednou denně. Pokud už kojeny nejsou, nabízí se prostor pro dvě denní dávky.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.