Hokaido krém

Jste-li milovníky dýňových polévek, nemůžete nemilovat (nutriční) královnu všech dýní jménem hokaido. Zastoupení živin v této poměrně malé dýni je naprosto fenomenální, v některých aspektech předčí dokonce i mnohé druhy ovoce a zeleniny, kterým se podařilo mediálně se zviditelnit a usídlit se na čelních příčkách oblíbenosti nejen domácích kuchyní.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pohled do nutričního složení ukazuje, že se jedná sice o energeticky poměrně chudou, ale nutričně ne až tak ubohou polévku. Celkově se samozřejmě tváří dietně, základní spektrum živin ale poskytne – líbí se mi hlavně dostatek vlákniny, zastoupení bílkovin na jednu porci a v oblasti tuků jejich minimální množství a současně dominance nenasycených kyselin. Prostě jedna velká paráda.

  2. Termicky se pohybujeme v lehce ohřívajících sférách – dýně je sice jako základ ochlazující, obsahuje ale některé mikrosložky s ohřívajícím účinkem, navíc použitím miso pasty posune ohřívající působení dále do těchto oblastí.

  3. Energeticky je pokrm lehce jinový – kombinace jinové dýně s mixováním má přece jenom větší sílu, než jangové miso s procesem vaření.

  4. Acidobazicita – to je krásná písnička znějící na frekvencích zásadotvornosti. Zpívejme ji dlouho, zdraví nám poděkuje.

  5. Glykemický index je také nízký, (nejen) diabetici si tak rozšíří pestrost jídelníčku.

  6. Líbí se mi poměrně bohaté zastoupení antioxidantů z kategorie karotenů a karotenoidů. Pro zajímavost můžeme zmínit chronicky známý beta karoten a specifika typu zeaxantinu a pro oči důležitého luteinu.

  7. S tímto souvisí i důvod použití dýňových semínek. Ta jsou bohatá na tuky (v celkovém zastoupení kolem 50 %, z toho převažují nenasycené formy). Tyto tuky jsou nosičem a rozpouštědlem pro látky rozpustné právě v tucích, tedy i výše zmíněné karoteny. Díky dýňovým semínkům, která tak nepoužíváme pouze jako dekoraci, se budou naše oblíbené antioxidanty lépe vstřebávat.

  8. V receptu nenajdeme žádný lepek ani laktózu, pouze u dětí pod 12 měsíců bych byl opatrný s dávkováním miso pasty. Naštěstí jsou ratolesti v tomto věku podstatně méně náročné na chuť soli ve srovnání s dospěláky, takže by se neměly bránit této neochucené verzi. Když už je řeč o dětech v tomto věku, mysleme při přípravě na to, že je vhodné dýňová semínka rozmixovat.

  9. Ještě jednou záměrně zdůrazním vhodnost této polévky pro diabetiky. Při pečlivém hlídání hladiny krevního cukru zjistí, že tento pokrm budou rádi kombinovat s různými hlavními chody se silně pozitivním výsledkem.

  10. Napadá mě ještě, že tento recept přivítají i jedinci postižení různými trávicími potížemi (dyspepsie, záněty…) – vždy ale vhodnost řešme individuálně, jakékoli celoplošné doporučování není určitě na místě.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.