Dýňový krém z klíčené cizrny

Název dnešní polévky možná zní netradičně, garantuji ale, že budete překvapeni, jaký nutriční potenciál v sobě skrývá. Právě z tohoto (zatím skrytého) důvodu budeme směřovat polévku nejen ke sportovcům, ale obecně všem, jejichž nutričně vyčerpané tělo zoufale volá po doplnění všeho důležitého, navíc ve velmi dobře stravitelné podobě.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Mluvit o nutriční vyváženosti u dnešní polévky by bylo neuvážené. Poměrově totiž výrazně pokulhávají tuky, díky jejichž nedostatku nemáme na talíři příliš mnoho energie, takže správné označení by bylo dietní vyváženost.

  2. Další velmi důležitý parametr je obsah bílkovin. Tady hrajeme první ligu se vším všudy. Na jednu porci polévky 12 gramů bílkovin jen tak někde nenajdeme. A navíc nejde jenom o množství, ale i o jejich kvalitu – tedy stravitelnost i plnohodnotnost. Cizrna sama o sobě jako luštěnina je deficitní na methionin, proces klíčení tyto nerovnováhy mírně ovlivní směrem k vyváženosti. Navíc jsme cizrnu použili v kombinaci s droždím (obilovina), výsledek je tedy víc než krásný.

  3. Glykemický index polévky se i přes tepelnou úpravu a mixování drží stále na úrovni nízkého, přispívá k tomu i nemalé množství vlákniny obsažené v jedné porci.

  4. Energeticky je polévka v porovnání s tabulkovým neutrálem (celá zrna obilovin) samozřejmě jin, vysoký poměr bílkovin, tepelná úprava a obsah soli ale dodávají nemalé zastoupení jang tendencí. V tomto případě bych se nebál mluvit o vyváženosti.

  5. Protože jsme použili klíčenou cizrnu, zajistili jsme tak vysoké množství minerálních látek, antioxidantů a mnoha dalších nezbytných živin, které jsou typické pro dynamicky se vyvíjející klíčené potraviny. Přítomnost menšího množství syrových klíčených zrn dodala i enzymatické látky. V kombinaci s lahůdkovým droždím nabitým (nejen) vitamíny B komplexu můžeme tvrdit, že v tomto směru máme na talíři superpokrm se vším všudy.

  6. Termicky je polévka osvěžující. Nenechme se zmást její krémovou konzistencí a teplotou při servírování, výsledná charakteristika přijde vhod v nemálo situacích.

  7. Pokrm jako celek je zásadotvorný. Nejvíce k tomu přispívají látky z klíčků. S touto informací ale pracujme uvědoměle – vysoké zastoupení bílkovin může způsobit při větším počtu porcí zatížení jater, která budou nucena odbourávat přebytek dusíku, a výsledná pohádka o zásadotvornosti je fuč. Z toho vyplývá to, co neustále všude zdůrazňujeme jako jednu z nejdůležitějších věcí v oblasti racionálního stravování – držet se zdravé a přiměřené střídmosti.

  8. Polévka se mi moc líbí v tomto provedení u sportovců jako součást potréninkového chodu (zásadotvornost, dostatek bílkovin), případně předtréninkové jídlo s dostatečným časovým odstupem od zátěže.

  9. Mohou si pochutnat i malé děti – bez problému už od jednoho roku věku.

  10. Recept se bude svými vlastnostmi a dopady na zdraví zamlouvat mj. i diabetikům, kteří jako sůl potřebují přísun zásadotvorných potravin se snadno stravitelnými bílkovinami.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

6 Kč / 1 porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro





Podobné recepty