CukRAWí bez cukru

V celé civilizované části naší planety se neustále zvyšuje podíl populace, které není lhostejné, na čem si smlsne. Tito lidé sledují (nejen) nutriční parametry všeho, co jí. Mezi ostře sledované hodnoty patří množství jednoduchých cukrů, o kterých dnes už i malé dítě ví, v jakém rozsahu škodí našemu zdraví.

A protože jedním z nejnebezpečnějších období v každém roce s ohledem na konzumaci sladkostí jsou právě Vánoce, podívejme se dnes na možnost, jak vyrobit sladké cukroví, které chutná, ale bez cukru.

Světe div se, ono to opravdu jde, je pouze potřeba chtít trochu přemýšlet tím správným způsobem…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Vitariánsky definované kuličky dokáží překvapit hned na několika úrovních. Tou první je přítomnost bílkovin v poměrně atraktivním množství (alespoň pro raw recepturu). Jsou samozřejmě rostlinného původu, navíc tepelně neupravené – jejich stravitelnost včetně biologické hodnoty tak budou na zajímavé úrovni.

  2. Obsah tuků gramážně koresponduje s podílem bílkovin. Navíc většina jsou nenasycené povahy. V tomto směru je tedy vše v pořádku.

  3. Množství sacharidů logicky převažuje. Zčásti jsou jednoduché, zčásti komplexního rázu. Ve výsledku navíc s nízkou hodnotou glykemického indexu. Ani tady není co dodat.

  4. Zastoupení vlákniny je přiměřené, řečeno jinými slovy – dostačující.

  5. Množství energie necháme bez komentáře, protože se odvíjí od množství pozřených kuliček, což je v praxi velmi individuální faktor.

  6. Acidobazická tendence bude mírně kyselinotvorná.

  7. Termicky ohodnotíme cukroví jako mírně osvěžující. Tento ortel ale změníme přidáním jakéhokoli ohřívajícího koření, což by pro nikoho neměl být problém.

  8. V cukroví nenajdeme nic, co by mohlo ublížit malým dětem.

  9. Odmyslíme-li faktor Vánoc, který nás povede ke konzumaci kuliček primárně v tomto ročním období, nemusíme se bát dopřát si tuto lahůdku v rámci jakéhokoli ročního období. V rámci denních biorytmů budu osobně horovat za to, aby se dnešní cukroví stalo nedílnou součástí siest, nejlépe se šálkem kvalitního čaje. S největší pravděpodobností ale většina strávníků upřednostní kávu, která sice zesílí chuťový vjem, ale současně posune acidobazicitu do podstatně kyselejších trendů.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

1,50 Kč / jedna kulička

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro






Podobné recepty