Chipsy z červené řepy

Potravinářský průmysl v žádném případě není hloupý. Správněji řečeno – může si dovolit zaplatit specialisty, kteří umí vyvinout velmi atraktivní příchutě, které naprosto zásadním způsobem zintenzívní chuť vyráběné potraviny. Umí tedy jednat velmi vychytrale.

Pokud si bláhově myslíme, že je to za účelem uspokojení potřeb zákazníka, tak jsme na velkém omylu. Jediným pravým důvodem je vytvořit ve spotřebiteli závislost, díky které si bude jejich produkt kupovat i nadále. Chuť je totiž propojena s emocemi, které mají úžasnou schopnost ovládat naše chování. Takto je (nejen) západní svět ovládán krekry, chipsy, popcornem, různými sušenkami apod.

Pokud patříte mezi takto „ulovené rybičky“, zbystřete pozornost: Je možné snadno a levně vyrobit chuťově silně atraktivní a přitom superzdravé pochutiny. Dnes zaměříme pozornost na chipsy, z několika důvodů vezmeme na paškál červenou řepu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah a poměry živin v našich „dokonalých“ chipsech jsou ukázkové. Kdybychom teoreticky snědli celou vyrobenou dávku, dostaneme se nutričně na úroveň středně velké porce hlavního chodu. To samozřejmě nechceme udělat, protože obsah některých fytochemických sloučenin v řepě má mírně projímavé účinky – za normálních okolností tedy nic, po čem bychom měli toužit.

  2. Při výrobě chipsů vřele doporučuji být opatrný na množství použité soli. V touze po dosažení výraznější chuti tak velmi snadno nežádoucím způsobem navýšíme obsah sodíku, ne každému se toto zdravotně vyplatí (pozor by si měli dávat především jedinci s vyšším krevním tlakem nebo poruchou lymfatického systému). Navíc červená řepa už sama o sobě je poměrně bohatým zdrojem sodíku – tabulky uvádí na 100 g necelých 300 mg, což vůbec není málo.

  3. Glykemický index chipsů je velmi nízký, stravitelnost skvělá. Ted samá pozitiva.

  4. Termicky se řepa chová neutrálně, což je obrovská výhoda, protože o to snadněji můžeme s výsledkem manipulovat jedním nebo druhým směrem. Použitím česneku a pepře jsme termiku posunuli do ohřívajících sfér, sůl s olejem jsou naopak ochlazující. Ve výsledku se tedy pořád pohybujeme kolem neutrálu, byť kvalitní česnek může v některých případech díky ostřejší chuti převážit…

  5. Acidobazicky je řepa zásadotvorná. Obsah ingrediencí naštěstí tuto charakteristiku nikterak nezvrátí.

  6. Chipsy by měly být vnímány jako chuťovka. V našem případě tedy jako naprosto nekompromisně plnohodnotná varianta jakýchkoli chemicky deformovaných pochutin, které mají tu drzost nazývat se potravinami.

  7. Recept je vitariánský, takže jeho výhod mohou využít různé skupiny populace. Začal bych dětmi od cca 2 let, pokračoval těhotnými (u kojících žen je rozumné při výrobě vynechat česnek i pepř). Sportovci budou rádi za chuťovku nabitou antioxidanty, diabetici ocení nízký glykemický index, dietáři kromě glykémie relativně nízký obsah energie a kontrolované množství sodíku. Pošmáknou si celiaci, laktózově intolerantní…co více si přát?

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.