Chia třešňové želé

Vyrobit zdravý dezert připadá mnohým nepřekonatelný problém. Důvodem je neochota kreativně přemýšlet, neznalost nutričních zákonů (ta údajně ale neomlouvá) či chronická závislost chuťových buněk a žaludku na obyčejném cukru a nasycených tucích, které tvoří nejčastější základ běžných sladkostí.

Protože ale milujeme výzvy a chceme být kreativní, s ohledem na aktuální roční období a touhu po jednoduchosti dne připravíme recept šitý na míru především jedincům postiženým dnou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutričně je recept prakticky ukázkový. Tuků je sice trochu více, ale z normy v žádném případě nevycházíme. A než na množství je rozumnější hledět na kvalitu – chia semínka zaručila extrémně vysoký poměr omega-3, takže jakékoli pochybnosti o zdravotní prospěšnosti by se měly okamžitě rozplynout.

  2. Obsah bílkovin je na dezert silně nadprůměrný. Jsou snadno stravitelné, spektrum zastoupených aminokyselin se blíží ryzí nefalšované plnohodnotnosti – odpovědnost opět nesou chia semínka.

  3. Obsah sacharidů je dostačující, jejich glykemický index je nízký. Tuto hodnotu si drží i celý recept.

  4. Zdůrazněme nemalý obsah antioxidantů pocházejících především z třešní – přítomné antokyaniny mají nemalou sílu v boji s volnými radikály, ceňme si proto této vlastnosti, ke které nemálo přispívá i zastoupená máta.

  5. Termicky je dezert mírně ochlazující. V létě tedy neoddiskutovatelná výhoda.

  6. Energeticky kráčí naše dobrota směrem k jin parametrům.

  7. Acidobazická rovnováha bude ovlivněna konzumací dnešního dezertu k zásaditým směrům – důvodem je obsah antioxidantů a vápníku pocházejícího z chia semínek.

  8. Recept jsme původně nasměrovali k lidem trpícím dnou. Důvodem je fakt, že třešně obsahují látky podporující tvornu enzymu urikázy, který umí oxidovat kyselinu močovou a zabraňovat tím vzniku vysoce bolestivých krystalů této látky způsobující tolik nepříjemné bolesti kloubů.

  9. Pokud vznikne otázka, komu dezert ještě doporučit, spíše bych přemýšlel, pro koho vhodný není, protože seznam bude podstatně kratší. Určitě by měli být na pozoru jedinci užívající antikoagulancia (Warfarin, Heparin apod.). Nemalý obsah omega-3 je v těchto případech mírně nežádoucí. Dále bych byl opatrný v případech chronických zánětů střev, kdy obsah vlákniny může tropit neplechu. Kdybych si lámal hlavu delší dobu, snad bych na něco ještě přišel, ale bezpochyby by to bylo specifikum, kterým se běžná populace nemusí vůbec zatěžovat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

15 Kč

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro






Podobné recepty