Kurzy ATAC

Třešně čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Třešně čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

65 kcal

Energie kJ

272 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

12.8 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (12.8 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.8 %) Sacharidy (82.5 %) Tuky (5.5 %) Vláknina (6.2 %)

Třešně jsou plody třešně ptačí (Prunus avium) s různým zabarvením (nejčastěji červené až tmavě rudé), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Mají typicky sladkou chuť. Původně pochází z Malé Asie, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Třešně a zdraví

Třešně jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Poskytují i nemalé množství jódu (obsah se odvíjí od jeho zastoupení v půdě), jsou tedy potravinou ovlivňující funkci štítné žlázy
Třešně (stejně jako například jahody) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Třešně v kuchyni

Třešně se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Třešně se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.