Chia mléko

V oblasti alternativ rostlinných mlék jsme si na tomto místě už několik zajímavých, snadno vyrobitelných a cenově poměrně dobře dostupných možností představili. Dnes nás čeká další přírůstek do této rodiny, tentokrát z rodu přímo královského.

I přes relativně nepříznivou cenu vstupních surovin jsem přesvědčen, že se tento experiment velmi dobře proveditelný v domácích podmínkách vyplatí, samozřejmě především v souvislosti s naším zdravím.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční potenciál dnešního mléka vůbec není špatný. Tím, že logicky vychází z použitého zdroje, nebude pro mnohé jeho konzumenty žádným velkým překvapením. I tak stojí za zmínku, že obsah bílkovin, tuků i sacharidů je naprosto úžasný.

  2. I přesto, že jsme mléko cedili, tedy odstranili většinu složek, je výsledek silně obohacen o rozpustnou vlákninu. Skvělé pro naše střeva, glykémii, imunitní systém, metabolismus krevních tuků…

  3. Když jsme zmínili tuky, nemůžeme tuto oblast opustit bez připomínky enormně vysokého zastoupení omega-3 tuků. Každý stoupenec zdravého životního stylu by tedy měl zastříhat ušima.

  4. Glykemický index mléka je velmi nízký.

  5. Termika mléka je krásně osvěžující. Vřele doporučuji tuto dobrotu vychutnávat v horkých letních měsících, nebudete zklamáni.

  6. Energeticky mléko posunuje rovnováhu samozřejmě jinovým směrem.

  7. S ohledem na vysoký obsah alkalických minerálů v čele s vápníkem se bude mléko chovat zásadotvorně.

  8. Chia mléko vřele doporučím všem sportovcům, nejlépe jako součást předtréninkové svačiny nebo snídaní. Díky velmi výhodnému složení bych se nebál nabídnout i dětem od 6 měsíců, pochopitelně v přiměřených dávkách.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.