Kategorie: Ořechy a semena / Mouky
Energie kcal
467 kcal
Energie kJ
1951 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
15 g
Tuky
28 g
Vláknina
34 g
Chia mouka se vyrábí rozemletím semínek Šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Plodina pochází z oblasti jihoamerického kontinentu, kde je známa již od dob Mayů a Aztéků.
Chia mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je obsah vápníku a hořčíku – oba prvky ovlivňují nervosvalové napětí, mají mj. i přímý vliv na prevenci před odvápňováním kostí.
Chia mouka je dále typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách
Tohoto efektu s oblibou využívají i vytrvalostní sportovci. Mouka je také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Chia mouka se používá pro výrobu:
- moučníků,
- dezertů,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.