Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mouka z chia semínek

Kategorie: Ořechy a semena / Mouky

Mouka z chia semínek

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

467 kcal

Energie kJ

1951 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

15 g

Tuky

28 g

Vláknina

34 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (15 g) Tuky (28 g) Vláknina (34 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.9 %) Sacharidy (13.4 %) Tuky (54 %) Vláknina (14.6 %)

Chia mouka se vyrábí rozemletím semínek Šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Plodina pochází z oblasti jihoamerického kontinentu, kde je známa již od dob Mayů a Aztéků.

Chia mouka a zdraví

Chia mouka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je obsah vápníku a hořčíku – oba prvky ovlivňují nervosvalové napětí, mají mj. i přímý vliv na prevenci před odvápňováním kostí
Chia mouka je dále typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách
Tohoto efektu s oblibou využívají i vytrvalostní sportovci. Mouka je také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Chia mouka v kuchyni

Chia mouka se používá pro výrobu:
moučníků,
- dezertů
kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.