Bramborová polévka se zakysanou smetanou

Bramboračky jsou v české kotlině zakořeněným gastrozvykem se staletou tradicí. Existuje spousta oblíbených variant, na kterých není v podstatě co pokazit. Většinou se orientujeme na takové recepty, jejichž ingredience jsou aktuálně po ruce, popřípadě nás touha ukojit chuťové požadavky těla dovede k volbě takových surovin, které mají schopnost nás uvést dostavu zdánlivé harmonie, klidu a míru.

Polévky umí zasáhnout do fungování těla rozličnými způsoby, dnešní recepturou se zaměříme na bezmasou variantu se zakysanou smetanou. Protože polévky obecně díky svému způsobu přípravy nemají přívlastek živé stravy, zkusíme tuto uvařenou typicky českou nutriční „mrtvolu“ trochu oživit. Resuscitaci v tomto případě zajistí miso pasta se svými téměř zázračnými účinky.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Stejně jako u všech jiných polévek obecně platí, že jsou v základu vhodné pro všechny, kteří nemají trávicí a zažívací potíže z oblasti dyspepsií. Jakékoli ředění trávicích enzymů a zažívacích šťáv při jídle není určitě žádoucí. Opět obecně platí, že méně polévky znamená pro kvalitu trávicích pochodů vždy více.

  2. Vždy je vhodnější používat bio smetanu. Obsah tuku je sice stejný, ale ta rezidua hormonů…a antibiotik…a chuť...

  3. Když už padla řeč na tuky, smetana je lídrem ze všech použitých surovin, osobně bych měnil za rostlinnou alternativu. Trh nabízí v běžné dostupnosti sójovou či mandlovou variantu, které jsou ale chuťově někde jinde. Na stranu druhou kombinace misa a trochy limetkové šťávy umí dělat divy. Ale to až někdy příště…

  4. Termicky se celá polévka blíží neutrálu – ohřívající brambory s koprem jsou neutralizovány ochlazujícími deriváty sóji.

  5. Obsah soli v sójových výrobcích táhne uvolňující charakteristiku zbytku pokrmu ke středu, což je samozřejmě pozitivní informace.

  6. Glykemický index je nízký, což je pravidlem u většiny polévek.

  7. Pro zajímavost: Sójové deriváty jako bohatý zdroj sodíku by se mohly tvářit jako negativum, pomyslnou rovnováhu nastoluje draslík z brambor.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro







Podobné recepty