Kategorie: Koření a ochucovadla / Ochucovadla
Energie kcal
152 kcal
Energie kJ
635 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
33.3 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.7 g
Pochází z východní Asie, kde se používal jako omáčka na ryby. Jednoznačně nelze říci, ve které zemi byl poprvé vytvořen. Uvádí se Čína, Indie, Malajsie, Vietnam nebo Japonsko. O jeho popularizaci se zasloužila Amerika. Domácí kečupy se připravují ze spařených rajčat, která jsou zbavená dužniny. Spolu s cukrem se přivedou k varu, často se přidávají ještě další suroviny (ocet, koření, škroby, aromata) a směs se krátce povaří, výsledná směs se rozmixuje. S prodlužující se dobou vaření se kečup stává jemnějším.
Zásadní nevýhodou kečupu je přítomnost cukru, který znehodnocuje jeho kvalitu, jeho obsah u komerčně vyráběných kečupů bývá vyšší. Často i obsah ochucovadel, aditiv a náhražek za rajčata bývá předmětem diskuzí, zda je možné kečup považovat za zdravou potravinu.
Výhodou kečupu je obsah některých karotenů, především lykopenu, který je biologicky aktivní až po tepelné úpravě.
Často bývá konzumován s hamburgery, hranolky, klobásami, párky v rohlíku, s těstovinami.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.