Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zdravím vás,
zajímalo by mě, s jakou odezvou se setkáváte, pokud lidem doporučte snížit příjem masa a mléčných výrobků, jak uvádíte, na "ideální" jednu porci denně? U konvenčně se stravujících je většinou jídelníček postavený převážně na mase a mléčných výrobcích, s kýmkoliv jsem se dosud bavila o snížení konzumace masa , vždy reagoval velmi nelibě.
Děkuji.

Tady rozlišujte situace, kdy vy sami prezentujete svému okolí určitá fakta či doporučení, nebo jste naopak žádáni o doporučení. Obecně platí, že informace vždy padnou na úrodnou půdu lépe, když jimi cílíte na žadatele, procentuální pravděpodobnost je z principu podstatně vyšší. I tak se v praxi připravte na určitý odpor či nesouhlas s radami bez ohledu na to, jak dobře jsou myšlené. Pokud jako poradce máte představu, jakým způsobem a v jakém rozsahu by měl být jídelníček transformován, je další výzvou tuto ideu klientovi prezentovat tak, aby se naplnilo příslovečné "Vlk se nažral a koza zůstala celá". Cílem je tedy změna stravování, kde u vámi definovaného cíle se předem musíte smířit s tím, že nemusí být realizován v plném rozsahu. Ve většině situací toto není problém, vždy je důležité provést změnu a posunout se co nejvíce vpřed.
Typický masožravec s největší pravděpodobností nebude vykazovat ochotu snížit denní počet porcí masa ze čtyř na jednu a racionální argumenty jej většinou nijak zásadně nepřesvědčí. V dané situaci ale považujte za určitou výhru, když dosáhnete kompromisu v podobě dvou porcí - jako poradci tak nebudete mít pocit, že jste selhali, a u klienta dosáhnete reálného progresu. Obecně platí, že vše má svůj čas, zbytečně neočekávejte rychlé změny v krátkém období, tato idea prostě v praxi nefunguje.

Témata:  Hubnutí   Mléčné výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi