Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zdravím vás,
zajímalo by mě, s jakou odezvou se setkáváte, pokud lidem doporučte snížit příjem masa a mléčných výrobků, jak uvádíte, na "ideální" jednu porci denně? U konvenčně se stravujících je většinou jídelníček postavený převážně na mase a mléčných výrobcích, s kýmkoliv jsem se dosud bavila o snížení konzumace masa , vždy reagoval velmi nelibě.
Děkuji.

Tady rozlišujte situace, kdy vy sami prezentujete svému okolí určitá fakta či doporučení, nebo jste naopak žádáni o doporučení. Obecně platí, že informace vždy padnou na úrodnou půdu lépe, když jimi cílíte na žadatele, procentuální pravděpodobnost je z principu podstatně vyšší. I tak se v praxi připravte na určitý odpor či nesouhlas s radami bez ohledu na to, jak dobře jsou myšlené. Pokud jako poradce máte představu, jakým způsobem a v jakém rozsahu by měl být jídelníček transformován, je další výzvou tuto ideu klientovi prezentovat tak, aby se naplnilo příslovečné "Vlk se nažral a koza zůstala celá". Cílem je tedy změna stravování, kde u vámi definovaného cíle se předem musíte smířit s tím, že nemusí být realizován v plném rozsahu. Ve většině situací toto není problém, vždy je důležité provést změnu a posunout se co nejvíce vpřed.
Typický masožravec s největší pravděpodobností nebude vykazovat ochotu snížit denní počet porcí masa ze čtyř na jednu a racionální argumenty jej většinou nijak zásadně nepřesvědčí. V dané situaci ale považujte za určitou výhru, když dosáhnete kompromisu v podobě dvou porcí - jako poradci tak nebudete mít pocit, že jste selhali, a u klienta dosáhnete reálného progresu. Obecně platí, že vše má svůj čas, zbytečně neočekávejte rychlé změny v krátkém období, tato idea prostě v praxi nefunguje.

Témata:  Hubnutí   Mléčné výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi