Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zdravím,
chtěla bych se zeptat na studii z května letošního roku o sucralóza 6-acetát a jeho vlivu na zdraví. Myslíte že je relevantní? Spousta lidí (odborníků) ji zpochybňuje, mně naopak dává smysl.
Děkuji.

Tato studie zjistila, že sukralóza-6-acetát, která vzniká rozkladem sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkládá DNA v buňkách). To je samozřejmě poměrně závažné zjištění, problém relevantnosti výsledků studie je ale v tom, že výzkum probíhal in vitro, tedy ve zkumavce. Jelikož toto prostředí neodráží skutečné podmínky živého organismu, jsou vždy výsledky takových výzkumů zpochybňovány, na vědeckém poli v podstatě ani nelze jinak. Standardním postupem v podobných situacích je nutnost tyto výzkumy přesunout na platformu in vivo, tedy do živého organismu, navíc ideálně do lidského. Teprve poté bude možné interpretovat výsledky jako "pravdivé", tedy odrážející skutečnost.
K náhradním sladidlům a celé řadě jiných aditiv používaných běžně v potravinářství se váže spousta podobných studií. I přesto, že vědecký výzkum neustále probíhá, měl by se běžný konzument mít před těmito látkami na pozoru - nikdy nevíme, jaký vliv na naše zdraví budou mít v rámci dlouhodobé konzumace.

Témata:  Sucralóza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi