Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
co si představit pod pojmem omezování masa? Je to myšleno například maso 2x týdně? Nebo maso v rozsahu např. 500g týdně? Nebo jak tomu rozumět? Chápu, že někdo žije v extrému, kdy jí maso 2x denně a zároveň ze špatných zdrojů. Je tady faktorem také zda se jedná o maso z velkochovu či bio maso? Že toho Bio masa by mohlo být více než toho konvenčního?
Děkuji.

Tady neexistují jasně definované hranice, resp. množství konzumovaného masa, o kterém by bylo možné tvrdit, že škodí či je ještě bezpečné. Maso vykazuje prozánětlivé vlastnosti, důvodem jeho omezování je snaha snížit zánětlivé reakce v těle, o kterých se debatuje jako o jedné z řady spolupříčin vzniku degenerativních onemocnění (nejen) mozku. Záleží pak na konkrétní situaci u jedince, v jakém rozsahu jeho příjem budete korigovat. Neplatí ale pravidlo, že ideální situace je stav vegetariánství - existuje spousta situací, kdy je výhodné, aby maso/ryby naopak byly součástí stravování. Některé studie poukazují na to, že je dostačující množství masa 2x100 g týdně, což ale berte s určitou rezervou, protože záleží na konkrétní situaci zahrnující mj. i věk, pohlaví a fyzickou aktivitu jedince.
Ve vztahu k zánětlivému působení masa samozřejmě platí, že vliv má i jeho kvalita, a to nejen původ, ale i způsob jeho zpracování.

Témata:  Záněty 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi