Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
co si představit pod pojmem omezování masa? Je to myšleno například maso 2x týdně? Nebo maso v rozsahu např. 500g týdně? Nebo jak tomu rozumět? Chápu, že někdo žije v extrému, kdy jí maso 2x denně a zároveň ze špatných zdrojů. Je tady faktorem také zda se jedná o maso z velkochovu či bio maso? Že toho Bio masa by mohlo být více než toho konvenčního?
Děkuji.

Tady neexistují jasně definované hranice, resp. množství konzumovaného masa, o kterém by bylo možné tvrdit, že škodí či je ještě bezpečné. Maso vykazuje prozánětlivé vlastnosti, důvodem jeho omezování je snaha snížit zánětlivé reakce v těle, o kterých se debatuje jako o jedné z řady spolupříčin vzniku degenerativních onemocnění (nejen) mozku. Záleží pak na konkrétní situaci u jedince, v jakém rozsahu jeho příjem budete korigovat. Neplatí ale pravidlo, že ideální situace je stav vegetariánství - existuje spousta situací, kdy je výhodné, aby maso/ryby naopak byly součástí stravování. Některé studie poukazují na to, že je dostačující množství masa 2x100 g týdně, což ale berte s určitou rezervou, protože záleží na konkrétní situaci zahrnující mj. i věk, pohlaví a fyzickou aktivitu jedince.
Ve vztahu k zánětlivému působení masa samozřejmě platí, že vliv má i jeho kvalita, a to nejen původ, ale i způsob jeho zpracování.

Témata:  Záněty 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi