Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den pane Jelínku,
předně žádám o polopatickou odpověď, děkuji. Pokud je rodina na rostlinné stravě, dbající na pestrou a vyváženou stravu co do dodržení poměru obilovin, luštěnin, zeleniny a "pickels", včetně pravidelného dodávání mikroživin přes ořechy, semena i kvalitní oleje...do jaké míry je v "nebezpečí" co do absence vitamínu B12? Řešíme především stravování našich dětí (věk 2-6let). Co nám ve vztahu k dětem doporučíte?
Děkuji.

Pokud je strava ryze veganská, je nebezpečí v podstatě absolutní. Pokud ale řešíte makrobiotický přístup, v rámci kterého je součástí stravy maso (ryby), neměl by problém s deficitem B12 nastat (v tomto směru je rozumné ryby konzumovat alespoň 2-3x týdně, v této koncepci zajistí adekvátní podíl B12). U ryze rostlinné stravy je s vitamínem B12 problém, protože rostlinné analogy lidský organismus velmi komplikovaně metabolizuje. Dochází tak k jeho deficitu, který se ale projevuje až s určitým časovým odstupem (často i několika let). U dětí je toto období mnohem kratší z důvodu vývoje a růstu, zdravotní dopady nedostatku B12 se tak projevují ve větším rozsahu.

Témata:  Hubnutí   Vitamín B12 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi