Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímaly by mě možné negativní účinky sójového lecithinu. Je běžně obsažen dokonce v umělých mlecích určených již od narození. Je sója v tomto případě problém?
Děkuji

Pokud množství lecitinu nebude nepřiměřeně velké, považujte tuto látku nejen za bezpečnou, ale i zdraví prospěšnou (má např. vliv na kognitivní funkce). Lecitin se v potravinářství používá jako antioxidant a emulgátor. V situaci příliš vysokého množství emulgátorů ve stravě (tedy i lecitinu) se hovoří o možném riziku zvýšení propustnosti sliznice střev, což má vliv na rozvoj zánětů a zdravotních problémů s nimi souvisejících.
Toto ale považujte za "specifickou" informaci, protože přebytek lecitinu ve stravě nastává jen v situacích výrazné převahy vysoce průmyslově zpracovaných potravin, případně užívání vysokých dávek doplňků s obsahem této složky.

Témata:  Umělá mléka 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi