Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
zajímaly by mě možné negativní účinky sójového lecithinu. Je běžně obsažen dokonce v umělých mlecích určených již od narození. Je sója v tomto případě problém?
Děkuji
Pokud množství lecitinu nebude nepřiměřeně velké, považujte tuto látku nejen za bezpečnou, ale i zdraví prospěšnou (má např. vliv na kognitivní funkce). Lecitin se v potravinářství používá jako antioxidant a emulgátor. V situaci příliš vysokého množství emulgátorů ve stravě (tedy i lecitinu) se hovoří o možném riziku zvýšení propustnosti sliznice střev, což má vliv na rozvoj zánětů a zdravotních problémů s nimi souvisejících.
Toto ale považujte za "specifickou" informaci, protože přebytek lecitinu ve stravě nastává jen v situacích výrazné převahy vysoce průmyslově zpracovaných potravin, případně užívání vysokých dávek doplňků s obsahem této složky.
Témata: Umělá mléka
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.