Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
jak/kdy dochází k zauzlení střev? Jak se tomu vyhnout?
Předem děkuji za vaši odpověď a zdravím.

Při zauzlení střev (ileus) dochází ke zpomalení nebo zástavě posunu tráveniny v trávicím traktu. Tato neprůchodnost bývá způsobena nejčastěji dvěma faktory:
1. Prvním je mechanická překážka - větší množství tráveniny, cizí tělesa, nádory, případně srůsty a kýly.
2. Druhým jsou poruchy střevní motility, nejčastější příčinou jsou záněty.
Dostupnou prevencí ve vztahu k jídlu je řešit stravu na úrovni obecně známých pravidel racionálního stravování, tzn. pravidelnost, přiměřená velikost porcí, vyhýbání se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, adekvátní příjem vlákniny. Zásadní význam má pravidelná pohybová aktivita, která stimuluje střevní motilitu.

Témata:  Střeva 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi