Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně antinutričních látek v luštěninách. Jaký je nejlepší způsob se těchto látek zbavit? Většinou se uvádí, že namáčením, vařením a proplachováním.
Slyšela jsem ale i to, že se luštěniny nemají vařit se solí, ale sůl se má přidávat až po vaření. Je to pravda?

Největší podíl antinutričních faktorů snížíte důkladným vařením, nejlépe v tlakovém hrnci - kombinace vysoké teploty a tlaku jsou schopny rozložit strukturu těchto nežádoucích složek. Je ale výhodné luštěniny předem delší dobu namáčet, případně i naklíčit, v obou případech dochází ke snižování podílu antinutričních látek.
Luštěniny mají poměrně vysokou absorpční schopnost, tzn. při jejich vaření umí pohltit větší množství soli, což zvyšuje podíl sodíku ve stravě a následně zátěž na ledviny a srdečně-cévní systém. Z toho důvodu se doporučuje solit až po ukončení přípravy, celkové množství použité soli bude ve vztahu k chuťovému efektu podstatně nižší.

Témata:  Luštěniny   Namáčení 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi