Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně antinutričních látek v luštěninách. Jaký je nejlepší způsob se těchto látek zbavit? Většinou se uvádí, že namáčením, vařením a proplachováním.
Slyšela jsem ale i to, že se luštěniny nemají vařit se solí, ale sůl se má přidávat až po vaření. Je to pravda?

Největší podíl antinutričních faktorů snížíte důkladným vařením, nejlépe v tlakovém hrnci - kombinace vysoké teploty a tlaku jsou schopny rozložit strukturu těchto nežádoucích složek. Je ale výhodné luštěniny předem delší dobu namáčet, případně i naklíčit, v obou případech dochází ke snižování podílu antinutričních látek.
Luštěniny mají poměrně vysokou absorpční schopnost, tzn. při jejich vaření umí pohltit větší množství soli, což zvyšuje podíl sodíku ve stravě a následně zátěž na ledviny a srdečně-cévní systém. Z toho důvodu se doporučuje solit až po ukončení přípravy, celkové množství použité soli bude ve vztahu k chuťovému efektu podstatně nižší.

Témata:  Luštěniny   Namáčení 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi