Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den.
Často je zmiňován zásadní negativní vliv mikrovlnného ohřevu potravin na její kvalitu. Do jaké míry je toto opodstatněné?

Druhý dotaz směřuje k vaření luštěnin. Někdo do hrnce přidává sáček černého čaje, jiný trochu jedlé sody (potvrzuji, že cizrna se s jedlou sodou nádherně rozvařila a hummus byl jak v bufetu v Ammánu), prý že se tím mění ph vody, což by mělo přispět k rychlejšímu/důkladnějšímu rozvaření. Co je na tom pravdy?

Děkuji.

1. Mikrovlnné záření rozkmitá molekuly vody v potravině, tento proces může způsobit rozklad některých nutričních látek, řeší se tak především vitamíny a fytochemické složky.

2. Změna pH má schopnost změnit strukturu potraviny - použití jedlé sody zvyšuje pH a výsledná změna chuti je docela zřetelná. Z nutričního hlediska se ale tento postup nedoporučuje, protože soda ničí vitamíny B komplexu v luštěninách - záleží tedy na tom, zda dáte přednost chuti nebo naopak nutriční hodnotě výsledné potraviny.

Témata:  Hubnutí   Mikrovlnný ohřev 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi