Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hezký den,
mnohokrát jsem slyšela, že med není vhodný při vaření či pečení, protože je po tepelné úpravě prý až škodlivý. Co je na tom prosím pravdy? Je mi jasné, že tepelnou úpravou se ztrácejí živiny, ale tedy že by byl až škodlivý?
Děkuji

Med obsahuje široké spektrum látek, jejichž struktura se mění u odlišných teplot. Enzymy jsou deaktivovány u teplot kolem 40 °C, antibakteriální složky většinou od 60-80 °C. Při pečení se používají podstatně vyšší teploty, tato úprava z důvodu zachování nutriční hodnoty medu proto není úplně vhodná. Záleží ale i na době působení vyšší teploty - většinou platí, že krátkodobý ohřev kvalitu medu neznehodnotí. Pokud se stane, že potravinu s medem připálíte, vznikají samozřejmě potenciálně karcinogenní látky (v medu i potravině medem slazené).

Témata:  Med 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi