Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobry den,
zajimalo by me, v jake casti travici soustavy se MCT olej vstrebava do krve? Pokud to chapu spravne, tak se diky malym molekulam vstreba drive, nez v zaludku/strevech, a krvi putuje rovnou do jater, kde je premenen na energii. Ale kudy se tedy do krve dostane?
Dale me zajima, zda jsou v MCT rozpustne vitaminy ADEK, nebo to nestihnou? Ciste teoreticky, lze zit pouze na MCT oleji nebo postrada neco duleziteho?
Moc dekuji za odpoved

MCT tuky jsou vstřebávány buňkami střevní sliznice, převážně v podobě volných mastných kyselin. Jelikož jsou hydrofilní a mají menší molekulární velikost, je celý proces poměrně rychlý (ve srovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem). Ze střevní sliznice přechází ihned do krevního oběhu, kde jsou navázány na sérový albumin a vrátnicovou žilou (vena portae) se dostávají přímo do jaterní tkáně.
MCT jsou tuky (jsou zdrojem nasycených mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem), jako takové mají vazbu na metabolismus lipofilních vitamínů. Budete-li je konzumovat jako součást přirozených potravin (kokosový olej, mléčné výrobky...), jsou jejich součástí i vitamíny rozpustné v tucích. V reálném životě fakticky nenastane situace, kdy by jediným zdrojem tuků ve stravě byly MCT - protože nejsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, není možné konzumovat jen tyto.

Témata:  Tuky   MCT olej 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi