Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Jakým mechanismem má vliv úroveň fermentace mastných kyselin ve střevním traktu a nastolení stavu dlouhodobé ketózy?
I přesto, že ketolátky vznikají v játrech, má aktivita střevního biomu nepřímý vliv na jejich metabolismus. Správnou činností mikrobioty (při zajištění adekvátního příjmu rozpustných forem vlákniny) dochází ke vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem (k. octová, máselná, propionová). Pokud dojde k většímu zásahu do činnosti biomu, změní se produkce bioaktivních metabolitů v tlustém střevě, které jsou schopny regulovat celou řadu metabolických pochodů, mj. mohou snížit produkci těch SCFA, které plní podobnou funkci jako beta hydroxybutyrát produkovaný v játrech (konkrétně butyrát = sůl kyseliny máselné). Odklon od této rovnováhy se považuje za jeden z možných důvodů, proč se u některých zájemců o keto diety komplikuje navození a udržení stavu ketózy. Jedná se o stav, který je v praxi poměrně častý, nejvíce v situacích nadužívání antibiotik.
Témata: Fermentace Mastné kyseliny
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.