Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
velice jednoduchý dotaz - při výběru máslo a nebo margarín na chleba? Která volba a proč je pro tělo lepší?
Děkuji
Tady záleží na tom, z jakého úhlu pohledu obě potraviny budete chtít hodnotit.
Pokud z hlediska kvality použitých surovin, tak jednoznačně vyhraje máslo, protože margarín je technologicky silně zprocesovaná potravina. Budete-li hodnotit jen z nutričního hlediska, tak vítězem bude většina margarínů, protože je výrobci fortifikují nejen o omega-3 a často i omega-9 tuky, ale i některými vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karoten...) - tabulkově je pak rozdíl víc než transparentní.
Z důvodu snahy o udržení co nejvyšší kvality jídelníčku ze strany používání přirozených potravin bych osobně volil máslo, tržní chování ale ukazuje, že tento názor zdaleka nesdílí všichni...:-)
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.