Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,chtěla jsem zeptat jaký máte názor na Maltodextrin?
Syn chodí do fitka posilovat, aby nabral svalovou hmotu, kamarádi berou výživový doplněk stravy, kde je ve složeni Maltodextrin.
Děkuji.

Maltodextrin je běžně používaný zdroj rychlých sacharidů ve sportovní dplňkové výživě. Vyrábí se ze škrobu (z kukuřice, rýže, brambor, pšenice), technicky vzato se jedná o vysoce průmyslově zpracovanou surovinu s enormně vysokou hodnotou gylykemického indexu (uvádí se nad 100). Tento vliv na krevní glykémii se hodí právě sportovcům jako součást řešení rychlého doplnění energie a v rámci pozátěžové regenerace i obnovy glykogenových zásob.
Faktem ale je, že jeho konzumací se zvyšuje zátěž na slinivku a produkci inzulínu, což mj. vede k nárůstu tukových zásob. Studie také poukazují na schopnost maltodextrinů potlačovat aktivitu probiotik ve střevním traktu, toto vede k prozánětlivým reakcím. Maltodextrinům by se tak měli vyhýbat jedinci s poruchami trávení, silně nežádoucí jsou např. u stavů chronického zánětu střevního traktu (ulcerozní kolitida, Crohnova choroba).
Pomineme-li jeho význam ve sportovní výživě, musíme říct, že neexistují žádné zdravotní benefity vyplývající z konzumace tohoto oligo/polysacharidu.

Témata:  Maltodextrin 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi