Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
mohu se zeptat, proč jsou tolik doporučovány lisované šťávy? Jaký je rozdíl mezi lisovanou šťávou a čerstvým např. jablkem, které sním jen tak? V jednom rozhovoru jsem slyšela, že šťávou se uvolní do těla velké množství cukru najednou a není to dobré. Jak to tedy prosím je?
Děkuji za odpověď

Rozdíl je poměrně zásadní, v podstatě je jich hned několik:
1. Lisováním odstraníme vlákninu, šťáva tak obsahuje podstatně koncentrovanější množství mikroživin a cukrů.
2. Většinou získáme tekutinu určenou k pitnému režimu, ne potravinu (záleží ale na osmolalitě).
3. Konzumací lisované šťávy ovlivníme trávicí a metabolické pochody odlišným způsobem, než surovinou, ze které se vyrábí:
- Je rychlejší glykemická odezva,
- Odlišně reaguje střevní mikrobiota,
- Organismus dostane větší dávku vitamínů a minerálů, které rychleji a efektivněji vstřebá,
- Z důvodu absence vlákniny jinak reaguje střevní peristaltika.
Vyšší koncentrace cukrů je riziková jen v některých situacích, nejčastěji v případech zánětů trávicího traktu, zvýšené aktivitě patogenních mikroorganismů, poruchách funkce slinivky...

Témata:  Lisované šťávy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi