Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
vím, že jsme fruktózu a vliv na játra brali, mohl byste prosím ještě jednou vysvětlit, co se v játrech po konzumaci fruktózy děje? A slyšela jsem, že glukózo-fruktózový sirup je ještě větší zlo.
Dekuji.

Nadměrný příjem fruktózy je spojován s přemnožením některých střevních bakterií a následně zvýšenou střevní permeabilitou. Bakterie obsahují endotoxiny, které v některých jaterních buňkách podporují zvýšenou produkci zánětlivých látek (cytokinů). Současně při metabolismu fruktózy v játrech vznikají látky (glyceraldehyd-3-fosfát, dihydroxyacetonfosfát, pyruvát), které jsou transportovány do mitochondrií ve vysokých koncentracích, toto vede ke stimulaci procesu zvaném de novo lipogeneze (přebytečné sacharidy se přeměňují na tuk, protože tento metabolický stav zamezuje vstupu mastných kyselin do mitochondrií). Vznikající tukové částice se pak ukládají v játrech a podporují rozvoj steatózy.
Glukózo-fruktózový sirup je zdrojem fruktózy, je třeba se mu vyhýbat stejně jako všem ostatním "umělým" zdrojům tohoto cukru.

Témata:  Játra   Fruktóza 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi