Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
proč je jako nevhodná potravina při HIT uvedena kreveta? Je to kvůli tomu, že je u nás nelze jíst čerstvé, nebo jde o něco jiného?

Ano, mořské plody podléhají poměrně rychlému rozkladu, v rámci kterého dochází ke zvýšené tvorbě histaminu. Je proto vhodnější se takovým potravinám preventivně vyhýbat. V praxi se tyto situace řeší tak, že nejprve vyloučíte všechny potenciálně rizikové potraviny, následně je postupně zkoušíte znovu zařazovat do jídelníčku a sledujete, jak tělo reaguje. Často se stává, že potraviny, které jsou běžně prezentované jako nevhodné, mohou někteří jedinci postižení HIT bezpečně konzumovat.

Témata:  Histaminová intolerance (HIT) 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi