Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hezký den,
zajímalo by mě, zda při autoimunitě je "k něčemu" přerušovaný půst alespoň 12 hodin? Píšete optimum 16/8, je pro buňky a imunitu 12/12 nebo 14/10 lepší než žádný půst? Děje se s imunitním systémem při takto kratším půstu alespoň něco pozitivního? Zároveň mě zajímá i nepravidenost a benefity PP. Protože mám nepravidelný rezim sportu (brzké rána, dopoledne i poledne, nebo později večer), mám PP nepravidelný, vždy se ale snažím dodržet min 12/12. Cítím se lépe! :-)

Tuto oblast není možné vnímat černobíle, je otázkou do širší diskuze a současně je nutné zohledňovat zdravotní stav jedince. Obecně platí, že moderní civilizaci trápí ve vztahu ke způsobu stravování 2 velké problémy stojící za vznikem zdravotních poruch:
1. První je přebytek spojený s neřízenou konzumací čehokoli, co je v dnešní době považováno za poživatelné.
2. Druhý pak kvalita toho, co jíme - ve stravě převažují vysoce průmyslově zpracované produkty, průběžně se zvyšuje i podíl xenobiotik majících zásadní vliv na chování buněk v těle.
V kontextu s tímto je myšlenka řízeného hladovění velmi atraktivní, protože umožní organismu zpracovat vše, co jsme mu dali, a navíc si i odpočinout. Toto vše má jasně pozitivní vliv na chování imunitního systému. Platí tak, že delší interval lačnění je výhodnější, než kratší. Na stranu druhou efektivita IF souvisí nejen s délkou postění, ale i kvalitou používaných surovin a energetickou bilancí. Pokud například bude bilance záporná, pořád bude zdraví profitovat i s kratšími úseky hladovění v průběhu IF.
Správný (= zdravý) přístup ke stravě by měl být takový, kdy nebude produkovat stres a současně z něj budete mít radost. S tím souvisí i posuny intervalů v průběhu IF, kde modely, které v kurzu prezentujeme, jsou sice optimalizované, ale každý zájemce by si je měl přizpůsobit k obrazu svému.
U autoimunitních poruch je vhodná určitá opatrnost při manipulaci s jakoukoli formou půstů, u některých chorob nejsou stavy lačnění výhodné, je rozumné tyto postupy konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Témata:  Hubnutí   Půst 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi