Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

A co si prosím myslíte o extrudovaných výrobcích a hmyzu, který se přidáván do mouk?
Děkuji.

Extrudované výrobky jsou vyráběny z obilovin, luštěnin a dalších surovin pomocí extruzní technologie, která v některých ohledech zvyšuje nutriční hodnotu výrobku (lepší stravitelnost, vyšší biologická využitelnost, obsah škodlivých látek), v jiných naopak zhoršuje (snižuje se obsah některých mikroživin).
Přidávání hmyzu do mouky je nový trend v potravinářském průmyslu, který má potenciál snížit náklady na výrobu a zároveň zvýšit obsah bílkovin a některých dalších živin (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričního hlediska je to výhodný postup, hmyz se bude v potravinářství do budoucna objevovat stále častěji. Je jen otázkou, jak k tomu bude naše západní kultura z etických a historických důvodů přistupovat.

Témata:  Extrudované výrobky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi