Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
A co si prosím myslíte o extrudovaných výrobcích a hmyzu, který se přidáván do mouk?
Děkuji.
Extrudované výrobky jsou vyráběny z obilovin, luštěnin a dalších surovin pomocí extruzní technologie, která v některých ohledech zvyšuje nutriční hodnotu výrobku (lepší stravitelnost, vyšší biologická využitelnost, obsah škodlivých látek), v jiných naopak zhoršuje (snižuje se obsah některých mikroživin).
Přidávání hmyzu do mouky je nový trend v potravinářském průmyslu, který má potenciál snížit náklady na výrobu a zároveň zvýšit obsah bílkovin a některých dalších živin (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričního hlediska je to výhodný postup, hmyz se bude v potravinářství do budoucna objevovat stále častěji. Je jen otázkou, jak k tomu bude naše západní kultura z etických a historických důvodů přistupovat.
Témata: Extrudované výrobky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.