Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mám dotaz. V kurzu na Low carb jste se zmínil, že nizkosacharidova strava ma pro podporu fyzické zátěže u některých sportů nesporné výhody. Můžete to prosím více rozvést a opodstatnit toto tvrzení?
Děkuji

Koncepce low carb v praxi ukazuje, že se jeví jako výhodnější většinou pro vytrvalostní aktivity prováděné na nižších TF. Má to svoji logiku, protože organismus u této fyzické činnosti využívá vyšší podíl energie z tuků, vysoký podíl sacharidů ve stravě tak vykazuje schopnost potlačovat využití plného metabolického potenciálu při sportovním výkonu. Z tohoto důvodu nemalá část vytrvalostních sportovců ve výživě kráčí tímto směrem.
S ohledem na snahu o individuální přístup to ale samozřejmě neznamená, že tato paušalizace bude vyhovovat úplně každému, bavíme se tady o obecném modelu. Vždy je třeba brát v potaz typ aktivity, stupeň trénovanosti jedince, metabolický profil sportovce a v neposlední řadě i jeho ochotu experimentovat s trénováním metabolické flexibility, což je v naprosté většině případů běh na delší trať.
Stejně tak naopak platí, že u typicky anaerobních sportů bude jedinec vyžadovat více sacharidů z důvodu dostupnosti rychlého zdroje energie potřebného pro podání výkonu a podpory tvorby glykogenových zásob v pozátěžovém režimu.

Témata:  Hubnutí   Low carb 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi